Fájnak az ízületei a változékony időben? Lehet, hogy komoly a baj!

Legyen szó gyerekről vagy felnőttről, a sokízületi gyulladás nem válogat

Ahogy öregszünk – netán el is szenvedtünk már néhány kisebb-nagyobb fizikai sérülést életünk során – egyre többen érezzük ízületeinkben az időjárás változását.

Nem ritka azonban az sem, hogy a fájdalmat egy autoimmun betegség, a rheumatoid arthritis, vagyis a sokízületi gyulladás okozza, ami rosszabbodik hideg – vagy épp meleg – idő esetén.

Meglepő, de nem az idősek betegsége

Ugyan korábban a sokízületi gyulladást mindenki az idős emberek betegségének tartotta, a legújabb kutatások kimutatták, hogy ez egyáltalán nincs így. Sőt, a rheumatoid arthritis gyerekeknél és a 20-40 év közöttieknél a leggyakoribb! Ráadásul ez egy autoimmun betegség, amit a saját immunrendszerünk miatt alakul ki, testünk a saját alkotóelemeit azonosítja idegen testként, ami ellen fel kell vennie a harcot. Magyarországon körülbelül 100.000 embert érint ez az egészségügyi probléma, amelynek legkorábbi tünete az, hogy a beteg a reggeli ébredés után nem tudja használni a kezét, mert ízületei elmerevednek az éjszakai pihenés során.

“A rheumatoid arthritis többnyire a csuklók, kezek és a lábak kisízületeinek szimmetrikus fájdalmával, duzzanatával jelentkezik, de gyakorlatilag bármely ízület érintett lehet. Ez a betegség, szemben a klasszikus autoimmun kórképekkel, ritkán érint az ízületeken kívül más szervrendszert, de előfordul, hogy az ízületi gyulladás olyan mértékű, hogy általános tünetek is észlelhetőek, a beteg elesett, fáradékony, akár hőemelkedése, láza is lehet, a járás is nehezére esik” – tudtuk meg Dr. Mihola Dórától, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő reumatológus szakorvosától.

Ma sem tudni, mi az igazi oka a sokízületi gyulladásnak

Bár az, hogy pontosan mi okozza a rheumatoid arthritist, a mai napig nem tudják a szakértők, az bizonyos, hogy kiváltó oka lehet a dohányzás, egyes fertőzések, öröklött hajlam, lelki trauma és akár a nagyfokú stressz is. A rheumatoid arthritis nem gyógyítható teljesen, ráadásul egyes esetekben évekig, akár a beteg életének végéig is fennállhat, a tünetek bármikor visszatérhetnek. Ugyan a betegek állapota javítható, sőt, akár tünetmentessé is tehető, a későn felismert betegség akár az ízületek károsodásához is vezethet!

A tünetek kezelésénél a legfontosabb, hogy a gyulladást és a vele járó fájdalmat csillapítsák, hiszen csak így őrizhető meg az ízületek mozgékonysága és kerülhető el az életminőség romlása. A kezdeti, heves tünetek gyors csillapítására erőteljes gyulladáscsökkentőket, szteroidokat alkalmazunk, ezeket azonban hosszabb távon igyekszünk elkerülni közismert mellékhatásaik miatt. Ezért úgynevezett “bázisterápiás” szereket vezetünk be, amelyek ugyan lassan hatnak, de tartósan alacsony szinten tartják a betegség aktivitását, emellett a panaszok csökkenését és az ízületi károsodás mérséklődését teszik lehetővé. Ha a tünetek ezekre a szerekre sem reagálnak, biológiai terápiát javaslunk” – mondta a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő reumatológusa, aki a kiegészítő terápiára is kitért. –  “Általában a rheumatoid arthritises beteg kezelése, gondozása hosszú folyamat, akár többször módosítani kell a gyógyszeres terápiát és nagy figyelmet kell fordítani a gyógytornára is” – tette hozzá Dr. Mihola Dóra.

Forrás: https://napidoktor.hu/index