Ezért tartsunk magunknál műkönnyet

Ritkán figyelünk arra, hogy a kirepedezett ajak és kezek ápolása mellett olykor a szemünk is frissítésre vágyik. Ehhez a műkönny jelenthet segítséget.

Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa felhívja a figyelmet, hogy nagyon sokféle műkönny létezik, érdemes utána nézni – akár szemész szakorvossal is konzultálni -, hogy melyik összetételű a nekünk megfelelő. A műkönnyek egy csoportjának célja, hogy a szem felszínét nedvesítse, hidratálja, csak úgy, mint a testápoló teszi a kiszáradt bőrrel, más műkönnyek az olajos fázis pótlását végzik. A tartósítószer-mentes készítmények használata különösen ajánlott, ha naponta többször, rendszeresen cseppentünk a szemünkbe.

Összegyűjtöttünk tíz olyan élethelyzetet, amikor jól jön, ha a táskánkban műkönny is lapul.

  1. Kontaktlencse „baleset” esetén

Minden kontaktlencse viselővel előfordult már, hogy hosszantartó lencseviselést követően szúrást érzett, kényelmetlenné vált a kontaktlencse. Ha kéznél van a műkönny, akkor néhány cseppel elhárítható a kellemetlen érzés, amit legtöbbször a szemszárazság, vagy a kontaktlencse felszínére került apró szennyeződés okoz.

  1. Esti vezetés előtt

Egy hosszúra nyúlt munkanap végén nem csupán szellemileg fáradunk el. A szemünk is megérzi az egész napos terhelést, főleg, ha a munkavégzés monitor előtt történt, hiszen ilyenkor lényegesen kevesebbet pislogunk. Mielőtt hazaindulnánk és autóba ülnénk, érdemes egy kis műkönnyel felfrissíteni a szemet. Ha a szemfelszín megfelelően hidratált, akkor élesebbnek érezzük a látásunkat, ami éjszakai vezetésnél különösen fontos lehet.

  1. Ha por vagy homok kerül a szembe

Túrázás és játszótéri homokvárépítés közben is kerülhet por vagy homok a szembe, ami műkönnyel hatékonyan és gyorsan eltávolítható. Nem gond, ha nem áll rendelkezésre csapvíz a közelben.

  1. Sminkelés, sminklemosás közben

A hölgyek többségével biztosan megesett már, hogy a reggeli gyors sminkkészítés közben szemhéjpúder került a szembe. Ezt műkönny segítségével – a smink elmaszatolása nélkül – kényelmesen el lehet távolítani. A sminklemosás során is kenődhet festék a szemfelszínre. Talán minden hölgy ébredt már úgy, hogy az előző napi smink maradéka fekete pontként gyűlt össze a szemzugban. A műkönny ebben az esetben is bevethető. A sminklemosó használata után érdemes a szemfelszínt egy csepp műkönnyel letisztítani. Ez kíméletesebb és hatékonyabb megoldás, mint vízzel öblögetni.

  1. Hormonváltozás miatt

A várandósság és a változókor során végbemenő hormonális változások következtében gyakran alakul ki könnyhiány. Ebben az időszakban is bátran alkalmazható a műkönny, kismamák is nyugodtan használhatják, nincs magzatot veszélyeztető mellékhatása.

Fotó: 123rf.com

  1. Diéta alatt

Amikor valaki diétázik, előfordul, hogy nem figyel az A-vitamin megfelelő mennyiségű bevitelére. Az A-vitamin hiány ronthatja a könnyfilm minőségét, vagyis szemszárazságot okozhat. A rendszeres műkönny használat ebben az esetben is hasznos lehet.

  1. Film maraton közben

Az esti kijárási tilalom bevezetésével egyre többen választjuk esti programként, hogy sorozatokat nézünk. Nem egy részt és nem is kettőt. Egyesek az egész éjszakát képesek a tévé vagy a laptop előtt tölteni. Ez azonban nagyon megterheli a szemet. A képernyő folyamatos bámulása a pislogás csökkenéséhez, és így szemszárazsághoz vezethet, ami műkönnyel gyorsan orvosolható.

  1. Gyógyszerek okozta szemszárazság kezelésére

Bizonyos gyógyszerek (pl. szteroidok) mellékhatásaként szemszárazság alakulhat ki. Ebben az esetben szintén a műkönny használata ajánlott.

  1. Úszás után

Az uszodák sajnos még mindig nem nyithatnak ki, ezért az úszást is sokunknak nélkülözni kell. Arra az időre, amikor majd újra belevethetjük magunkat a vízi sportokba, érdemes szem előtt tartani, hogy a klóros víz után is felüdülést jelent a szemnek, ha műkönnyel frissítjük fel.

  1. Buli közben

Az esti mulatozás szintén vágyálom marad még egy ideig, a buli kellékek listájára azonban már most fel lehet írni a műkönnyet is. A villódzó fények és füst hatására fáradt, vörös szemet egy-két csepp műkönny gyorsan ismét party képessé teheti. A kis flakon pedig akár a zsebbe vagy a retikülbe is elfér.

 +1 Szemműtét utáni regenerálódás

“A műkönny a szemműtétek (pl.: lézeres látásjavítás, látásjavító szemlencse műtét, szürkehályog műtét) után is jó szolgálatot tehet, hiszen enyhíti a gyógyulás során alkalmazott szteroidos szemcseppek szárító hatását és segít nedvesen tartani a szemfelszínt, amíg a beavatkozás során sérülő, könnytermelést irányító idegek regenerálódnak” – mondja a doktornő.

Fontos tudnivalók kontaktlencse viselőknek

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.