Ezért kellett volna elkerülni a szilveszteri durrogtatást

Sok-sok ellenérv közé feljegyezhetjük a hallásunk védelmét is, hiszen egy ilyen „lövéssel” ezt a képességünket is kockára tesszük.

Talán kevesen gondolnak arra, szilveszter éjjelén, hogy az általuk szemet gyönyörködtető tűzijátékok bizony akár maradandó halláskárosodáshoz is vezethet.

A tűzijáték robbanásával keletkező hanghatás elérheti a 150-175 dB-el értéket. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a felnőttek hallását nem szabadna 140 dB-nél nagyobb zajnak kitenni. Míg a gyermekek esetében ez az érték csak 120 dB. A csecsemők hallását pedig egyáltalán nem szabadna kitenni tűzijátéknak.

A tűzijátékhoz hasonló hangos hangok ideiglenes vagy tartós halláskárosodáshoz és tinnitushoz (fülcsengéshez) vezethetnek.

Fotó: 123rf.com

A tűzijátékok következtében fellépő hallásvesztés kockázatának csökkentése érdekében Nathan Williams audiológus két óvintézkedést javasol:

 • a hangforrástól való távolság növelése. Minél távolabb van a tűzijáték robbanása, annál alacsonyabb lesz a decibelszint, és így kevésbé valószínű, hogy károsan befolyásolná a hallást. Ha egy 170 dB-es tűzijátékot nézünk, a felnőtteknek 15 és 20 méterre kell lenniük a tűzijátéktól, míg a gyerekeknek legalább 50-60 méterre kell lenniük ugyanazon tűzijátéktól, hogy minimalizálják a hallásvesztés kockázatát.
 • bevethető valamilyen hallásvédelmi eszköz: például a füldugók vagy a fültokok viselése megfelelő óvintézkedések lehetnek.

Ha úgy érzi, hogy tűzijáték miatt halláskárosodása lett vagy fülcsengéstől szenved – akár tartósan, akár csak ideiglenesen –, minél hamarabb konzultáljon megfelelő szakemberrel.

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

 1. Jáger László

  Úgy tűnik,a szilveszteri durrogtatásnak vége!!!???..
  Valakinek az örömére ,bánatára….
  A pezsgőt azért fel lehet bontani éjfélkor!!
  Ezt a kutyák sem kifogásolják!!!!
  BUÉK!

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.