Ezért fontos mindig pótolni a hiányzó fogakat

A fogszuvasodás egy rendkívül gyakori probléma, ami egyes esetekben a fogak elvesztéséhez is vezethet. Ilyenkor nagyon fontos a hiányzó fog pótlása, méghozzá nem csak esztétikai okokból.

Szponzorált tartalom

Sokan úgy érzik, hogy nem muszáj pótolniuk hiányzó fogaikat, különösen akkor nem, ha nem is igazán látni őket (például egy hátulsó fog elvesztésekor). Azonban mind a száj, mind pedig az egész szervezet egészsége miatt fontos, hogy minden ilyen hiányzó fogat megfelelően pótoljanak.

De miért van szükség erre és milyen fogpótlási opciók közül lehet választani egy fog elveszítése esetén? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre kínálunk választ.

Mi történik, ha nem pótolják a hiányzó fogakat?

1. Csontveszteség

A fogak elvesztése csontsorvadást okozhat, ami a közelben lévő, ép fogakat is tönkre teheti. Ha túl sokáig vár egy elveszített fog pótlásával, akkor állkapcsa olyan sok csontot veszíthet el, hogy nem lesz képes megfelelően megtartani a szomszédos, egészséges fogakat sem.

A súlyos csontveszteségben szenvedő páciensek általában nem kaphatnak fogászati implantátumokat csak előzetes csontpótlással. Éppen ezért a hiányzó fogakat minél előbb pótolni kell.

2. Problémák a rágással

A legtöbben a hátulsó fogaikkal rágnak, így, ha ezek között hiány lép fel, akkor az evés is egy sokkal kellemetlenebb, nehézkesebb feladattá válhat. A hiányzó fogak helye érzékeny lehet, vagy könnyedén beragadhatnak az ételdarabok ezekbe a hézagokba. Ez nem csak kényelmetlenséget, hanem kellemetlen leheletet is okozhat.

A fogászati implantátumokkal ezek a hézagok könnyedén kitölthetők. Ha pedig tapasztalt fogorvossal szeretné pótoltatni fogait, akkor válassza a PureDental fogorvosait, akik minőségi fogimplantátumokkal segítenek mosolyát újra esztétikussá és egészségessé varázsolni!

fogszuvasodás fogimplantátum

3. Fertőzések és a környező fogak elmozdulása

Mivel a fogak közötti hézagok közé könnyedén beszorulnak az ételmaradékok, ezek a területek a fertőzésekre is fogékonyabbakká válnak. Mi több, a hiányzó fogak teret hagynak a többi fog elmozdulásának, amelyek így helytelenül rendeződnek majd el az ember szájában.

Mivel lehet pótolni a hiányzó fogakat?

A hiányzó fogakat műfogsorokkal, fogászati hidakkal és fogászati implantátumokkal is lehet pótolni. Ezek nem csak a hiányzó fogakat segítenek helyettesíteni, hanem a fogak elvesztése okozta csontsorvadás, elmozdulás és fertőzés is megelőzhető velük.

A legtartósabb és leghasznosabb fogpótlási módszer a fogimplantátum beültetés. Ezek az implantátumok stabilan tartják a helyén a műfogat, aminek köszönhetően az ember szinte bármit zavartalanul fogyaszthat majd. Az implantátumokat továbbá nem kell (és nem is lehet) eltávolítani alvás közben, így erre sem kell odafigyelni, mint például műfogsor használatakor.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.