Fontos tudni: Ezek a penicillin allergia tünetei

A leggyakoribb gyógyszerallergia, de kutatások szerint egyben a legtöbbször félrediagnosztizált is.

Dr. Brezán Edina bőrgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát a penicillin allergia kivizsgálásáról kérdeztük.

Penicillin allergia: sok az öndiagnózis

Journal of Allergy and Clinical Immunology már 2014-ben beszámolt arról, hogy a penicillin allergia sok esetben téves diagnózison alapul. A kutatók szerint az Egyesült Államokban önmagukat penicillin allergiásnak vélő, mintegy 25 millió betegnél ténylegesen csak 2%-ban lenne igazolható penicillin allergia. Az esetek többségében ugyanis, ha penicillin allergiára utaló tünetek jelentkeztek, a kivizsgálás nem történt meg, tehát valójában öndiagnózis alapján kerülik a betegek a továbbiakban a penicillin tartalmú gyógyszereket.

Téves diagnózis és antibiotikum-rezisztencia

Penicillin allergia tünetei a gyógyszer bevétele után rövid idővel jelentkeznek.

Foto:123rf.com

A béta-laktám antibiotikumok a legbiztonságosabb és leghatékonyabb antibiotikumok közé tartoznak. A béta-laktám antibiotikumok közé tartozik a penicillin is, azonban sokan úgy vélik, hogy szedése kapcsán allergiás reakciót tapasztaltak. Emiatt számukra az orvos szükség esetén, helyettesítő készítményként széles spektrumú antibiotikumot ír fel. A nem körültekintő antibiotikum választás azonban növeli a rezisztenciát, támogatja az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok gyarapodását.

 

penicillin allergia kivizsgálása tehát fontos egyrészt a beteg szempontjából, hogy pontosan ismerje, mi okozza az allergiás tüneteit, de egyben közegészségügyi kérdés is, hiszen évente megközelítőleg 700 ezer ember hal meg antibiotikum-rezisztens fertőzések következtében.

Húszból csak egy valódi allergiás

Journal of the American Medical Association (JAMA) kutatásában mindössze ennyi esetben tudtak valódi penicillin allergiát kimutatni azok körében, akik korábban allergiásnak vélték magukat. Az European Journal of Allergy and Clinical Immunology tanulmányából pedig kiderül, hogy az önmagukat penicillin allergiásnak gondoló személyek 95%-ánál az allergiát nem igazolták az elvégzett allergiatesztek.

Az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológia Akadémia (ACAAI) szerint a megkérdezettek 10%-a állítja magáról, hogy penicillin allergiás, miközben a kutatások azt mutatják, hogy az önmagukat penicillin allergiásnak vélők 90%-a valójában nem allergiás. 10-ből 9 személy tehát valódi ok nélkül kerüli a penicillin tartalmú gyógyszerek szedését. Az ACAAI szerint ennek csak egyik oka az öndiagnózis, a másik fontos tényező, amit sokan nem vesznek figyelembe az az, hogy a korábban diagnosztizált penicillin allergiások esetében is egy évtizeddel később csak 20%-nál igazolódik a penicillin allergia.

Miért gondolják sokan, hogy allergiások a penicillinre?

Penicillin allergia jele lehet a bőrviszketés, kiütések.

Foto:123rf.com

A JAMA szakértői szerint a legtöbb penicillin allergia „diagnózis” gyermekkorban születik. Ilyen esetben, ha a gyermeknél valamilyen bőrtünet, kiütés jelentkezik, azt a szülők gyakran a gyógyszer mellékhatásaként értelmezik, pedig valójában lehetett a fertőzés tünete is. Ekkor a penicillin allergia bekerül a gyermek egészségügyi adatai közé, és akár évekre elkönyvelik, miközben a penicillin allergia kivizsgálása nem történt meg.

Fotó: 123rf.com

A bőrtünetet azonban okozhatja valóban a penicillin is, ám ettől még korántsem biztos, hogy valódi allergiáról van szó. Ez lehet ugyanis gyógyszer mellékhatás is vagy intolerancia, ezek azonban nem zárják ki, hogy a beteg a jövőben szedje azt az adott gyógyszert, hiszen még akár a valódi penicillin allergia is elmúlhat idővel. Dr. Kimberly Blumenthal allergológus, a JAMA cikkének társszerzője szerint ugyanis megvan rá az esély, hogy évekkel később az a beteg is szedhet penicillint, akinél korábban valódi allergiát – csalánkiütést, vagy ödémát okozott.

Így zajlik a penicillin allergia kivizsgálása

Ha penicillin tartalmú gyógyszer bevételét követően kiütések, az arcon duzzanat, ödéma, köhögés és nehézlégzés, esetleg anafilaxia jelentkezett, mindenképpen indokolt kivizsgáltatni, hogy pontosan mi okozta a panaszokat – javasolja dr. Brezán Edina. A kivizsgálás első lépése a beszélgetés, a beteget kikérdezik a tüneteiről, ismert betegségeiről, a szedett gyógyszerekről. Ez azért különösen fontos, mert a tüneteket lehet, hogy nem egy adott gyógyszer okozta, hanem gyógyszer kölcsönhatás következtében jelentkeztek.

ver

Foto:123rf.com

Ha felmerül a gyanú, a penicillin allergia kivizsgálása limfocita-transzformációs teszt segítségével történik. A laboreredményt a kezelőorvos a klinikai képpel összhangban értékeli és amennyiben szükséges, meghatározza a további vizsgálatokat is. Így születik meg az eredmény, amelyből megállapítható, hogy az illető az adott gyógyszerre allergiás-e, panaszait valóban az adott készítmény okozza-e.

 

Fontos, hogy a vizsgálat akkor is elvégezhető, ha a panaszok évekkel korábban, vagy gyermekkorban jelentkeztek, mivel az immunrendszer élethosszig képes emlékezni allergiás reakcióra!

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.