Ezek a leggyakoribb tévhitek a pajzsmirigy problémákról

A pajzsmirigyzavarok népbetegségnek számítanak hazánkban. Mivel igen sok embert érint, érdemes olyan tévhitekre felhívni az emberek figyelmét, melyek a leginkább a köztudatban keringenek, valamint az olyanokra, melyek árthatnak a betegség terápiájának.

A pajzsmirigy problémák igen gyakorinak számítanak, főleg hazánkban. Oka több minden lehet: a genetikától kezdve, az autoimmun zavarokon, a terhességen, a stresszen, toxikus hatásokon át a nem megfelelő (akár jódszegény) táplálkozásig sok minden kiválthatja. Hogy pontosan hány embert is érint, igen nehéz megmondani, ugyanis gyakran alig okoz tüneteket, vagy azok nagyon általánosak, így nem gondolnak a betegségre.

Ha probléma van a pajzsmirigyemmel, arról tudnék

Mint már említettük, az pajzsmirigyzavarok nem feltétlen járnak figyelemfelhívó tünetekkel, ha az illető mégis tapasztal, úgy könnyen lehet, azokat másnak tulajdonítja. Ugyanis a túlsúlyt, a stresszt, hangulatingadozásokat, meddőséget, vérzészavarokat, hajhullást sok minden másra is rá lehet húzni: klimaxra, nőgyógyászati gondokra, nem megfelelő életmódra stb. 

Csak a fogamzúkorúaknál és az annál idősebbeknél léphet fel

Bár legtöbbször az fogamzókorúak kapcsán jön szóba, főleg családalapítás, meddőség, vetélés miatt. Ám tévedés azt hinni, hogy gyermekeknél nem fordulhat elő! Ugyanúgy náluk is jelentkezhet a zavar, így, ha olyan tüneteket tapasztalunk náluk, mint a testsúlyváltozások, depresszió, ingerlékenység, aluszékonyság, hajhullás, érdemes TSH, T4, T3 szintet nézetni nekik is!

Extra adag jóddal kezelhető

A jód nélkülözhetetlen a megfelelő pajzsmirigy hormon képzéshez. Sokan még mindig úgy gondolják, hogy felesleges gyógyszert szedni, hiszen jóddal is kezelhető a zavar. Ez nagy tévedés, sőt, lehet, hogy még nagyobb kárt csinál, hiszen vannak olyan pajzsmirigyzavarok (köztük a gyakori Hashimoto), amikor a plusz jód csak ront az állapoton. Éppen ezért, még mielőtt extra jódhoz nyúl, kérdezze meg róla kezelőorvosát!

A gluténmentes diéta mindent megold

“Az autoimmun betegségek gyakran járnak együtt, így nem ritka, amikor az autoimmun pajzsmirigyzavar mellett (Hashimoto, Graves-Basedow kór) gluténérzékenység is fennáll. Ezért sokan azt hiszik, hogy a gluténmentes diéta megoldást nyújthat a pajzsmirigy problémákra, pedig azzal a “csak” a cöliákiát kezelik. A pajzsmirigy betegségek tehát gluténmentes diétával nem orvosolhatók” – figyelmeztet dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Ha csomót észlel a nyakán, akkor pajzsmirigy betegsége van

Amennyiben a nyak elülső részén csomót, dudort tapasztal, az gyakran utal golyvára, azaz pajzsmirigy megnagyobbodásra, esetleg pajzsmirigyrákra. Viszont nem csak a pajzsmirigy okozhat ilyen elváltozást, hanem ciszta, illetve megnagyobbodott nyirokcsomó is. Éppen ezért, ha ilyesmit tapasztal, a legjobb, ha szakemberhez fordul, aki különböző vizsgálatokkal megnézi, vajon mi is okozza a duzzanatot.

Biztos a pajzsmirigy az oka?

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.