Ez történik, ha krónikusan magas a CRP érték

A magas CRP érték arra utal, hogy valahol gyulladás van a szervezetben. Jelezhet éppen fennálló fertőzést, de krónikus betegséget is.

Tartósan is magas lehet

A CRP, a C-reaktív protein a májban termelődő fehérje. A termelődése csak akkor kezdődik, ha valahol gyulladás van a szervezetben. Akut, például légúti fertőzés esetén értéke mindössze pár óra alatt is akár százszorosára is emelkedhet, majd ahogyan a gyógyulás üteme halad, fokozatosan lecsökken.

A CRP érték azonban tartósan is megemelkedhet a szervezetben, ilyenkor pedig mindenképp fontos a kiváló ok felderítése. A tartós emelkedés jelezhet például autoimmun betegséget, daganatos elváltozást, de megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is” – mondja Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa.

Fotó: 123rf.com

A krónikusan magas CRP szint tünetei

A szervezetben zajló gyulladás változatos tüneteket okozhat. Az alábbi panaszok jelezhetik:

  • erős fáradtságérzet
  • hőemelkedés
  • fej- és izomfájdalom
  • hányinger, emésztési zavarok
  • álmatlanság
  • súlyvesztés.

Önmagában nem mérvadó

Dr. Kádár János elmondta, hogy a felsorolt tartós panaszok esetén fontos az orvosi kivizsgálás. Vérvétellel a CRP értéket meg lehet határozni. A referencia tartomány laboratóriumonként eltérhet, de általánosságban 10mg/l érték alatt beszélünk normál, felette pedig emelkedett CRP értékről.

A laboreredményeket azonban minden esetben a tünetekkel és a többi vizsgálati lelettel együtt kell értékelni! Önmagában a CRP értéke nem mérvadó az egészségi állapotunkra nézve, már csak azért sem, mert több tényező – például ösztrogén tartalmú gyógyszerek szedése, terhesség – is növelheti a mennyiségét a szervezetben.

Olvasd el ezt is!

Mi a C-reaktív protein, mit mutat a CRP érték?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.