Ez lehet férfiaknál az inkontinencia okozója

Bár a nőket nagyobb arányban érinti az inkontinencia, a férfiak közül is sokan szembesülnek az akaratlan vizeletszivárgással.

A férfiakat is érintheti az inkontinencia több típusa

Az akaratlan vizeletszivárgás, vizeletvesztés hátterében több ok állhat, nagy vonalakban három fő eredője lehet a problémának. Előfordulhat, hogy az agy és a húgyhólyag közti jelátadás nem működik pontosan, lehetséges, hogy a húgyúti rendszerben van valamilyen akadály és az is az sem ritka, hogy a hólyag körüli izmok nem működnek megfelelően.

Az okok és a tünetek alapján a férfiaknál is el lehet különíteni az inkontinencia több típusát.

Fotó: 123rf.com

Késztetéses inkontinencia

A nőket és férfiakat is érintő problémát sokszor hiperaktív hólyagnak is nevezik, bár a két dolog nem teljesen ugyanaz. A vezető tünet az erős, sürgető vizelési késztetés, ugyanis az agy akkor is kiadja a húgyhólyag kiürítésének parancsát, amikor abban csak egy kis vizelet gyűlt össze. A probléma másik oka az lehet, hogy a hólyag izmai elkezdenek préselni, még mielőtt a hólyag megtelne. Mindezek miatt a késztetés annyira sürgető lehet, hogy a páciens esetleg el sem jut a mosdóig, ráadásul az inger olyan dolgok miatt is beindulhat, mint a vízcsobogás hangja vagy a hideghatás. 

A késztetés inkontinencia kialakulásában szerepe lehet bizonyos fertőzéseknek, a jóindulatú prosztata megnagyobbodásnak, az idősödésnek, fizikai akadályoknak és olyan betegségeknek, mint a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a multiplex sclerosis és a Parkinson-kór.  

Stressz inkontinencia

Ha valamiféle nyomás hatására cseppen el a vizelet, stressz inkontinenciáról beszélünk. Ennek kapcsán a férfiak is azt tapasztalhatják, hogy köhögés, tüsszentés, nevetés, emelés, fizikai terhelés hatására elcseppen a vizelet, esetleg néhány cseppnél több is elfolyik. Bár nőknél gyakoribb ez a jelenség, a férfiaknál is vannak bizonyos rizikófaktorok, mint például a prosztataműtét, a húgyúti rendszert érintő műtétek, gerinc- vagy agysérülések, traumák, és olyan neurológiai betegségek, mint a sclerosis multiplex. 

Fotó: 123rf.com

Túlfolyásos inkontinencia

Ez az inkontinencia típus nagyobb arányban érinti a férfiakat, és az az alapvető oka, hogy a hólyag működésében zavar keletkezik. Túlzott telítődése miatt következik be ugyanis a szivárgás, olyan további tünetek kíséretében, mint a nappali és éjszakai gyakori vizelési inger, a vizelés elindításának nehézsége, a gyenge vizeletsugár, annak az érzete, hogy a hólyag nem tud teljesen kiürülni. Az is gyakori, hogy vizeléshez a hasizmokat is össze kell préselni.

Több tényező gátolhatja, hogy a vizelet elhagyhassa a húgyhólyagot. Ilyen lehet tipikusan a megnagyobbodott prosztata, a beszűkült húgycső, egyes neurológiai betegségek. Emellett az is előfordulhat, hogy a hólyag elveszti a vizelet kipréselésének képességét, például bélműtét, a gerinc alsó szakaszát érintő műtét, cukorbetegség, neurológiai betegségek miatt.

Funkcionális inkontinencia

Ebben az esetben a páciens érzi a vizelési ingert, de valamilyen konkrét ok miatt nem képes eljutni a vécéig. Ez az ok lehet fizikai jellegű, mint a mozgásképtelenség vagy – korlátozottság, illetve olyan mentális jellegű is, mint a demencia, a depresszió, a zavarodottság. Jellegéből adódóan ez a típus többnyire az idősebbeket érinti.

„Az akaratlan vizeletszivárgás kivizsgáláskor más típusú inkontinenciára is fény derülhet, hiszen létezik például kevert típus, amelynél több alaptípus is keveredik és az is előfordulhat, hogy csak átmenetileg jelentkezik a probléma, például húgyúti fertőzés következményeként vagy akár gyógyszer mellékhatásként” – ismerteti dr. Csutak Magdolna, az Urológiai Központ urológusa. – Éppen ezért fontos az alapos anamnézis felvétel, hiszen már ez is konkrétan irányt mutathat. Ha szükséges, eszközös és laborvizsgálatokra is sor kerülhet, hogy az eredmények alapján azt a problémát kezeljük, ami az inkontinenciát okozza. 

Komoly betegségek az inkontinencia hátterében

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.