Ez is lehet a gyakori orrvérzés okozója

A jelenlegi parlagfű szezonban a szénanáthás tünetek mellett gyakrabban tapasztal orrvérzést?

A szénanátha gyulladást okoz

Légúti allergia esetén, ha az allergén jelen van a levegőben, az orrnyálkahártyát irritálja, gyulladást okoz, ami miatt az orrnyálkahártya sérülékennyé válik. Egyéni érzékenységtől függően így elég lehet egy tüsszögés vagy orrfújás, és máris orrvérzés jelentkezik. A helyzetet súlyosbítja, hogy a szénanátha sokszor orrviszketéssel is jár, ha pedig emiatt gyakrabban dörzsöli az orrát, tovább növeli az orrvérzés esélyét.

Gyógyszerek mellékhatása is lehet

“Az orrvérzést a szénanáthás tünetek elleni készítmények is kiválthatják. Az antihisztaminok és a szteroid orrspray mellékhatásaként is jelentkezhet orrvérzés, mivel ezek az orrnyálkahártyát kiszárítják, ezáltal sérülékenyebbé teszik. Az orrszárazság ellen érdemes naponta több alkalommal tengervizes orrsprayt használni, illetve a sós vizes orrmosás is segít hidratálni az orrnyálkahártyát” – mondja Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

orrvérzés

Fotó: 123rf.com

Amire még érdemes figyelni

Ha valaki szénanáthás tünetekkel küzd, fontos a külső és belső hidratálás, amiben a már említett tengervizes orrspray és orrmosó mellett a lakás, illetve a munkahelyi környezet levegőjének párásítása is segíthet. Ha alacsony, 40% alatti a páratartalom, érdemes lehet párásító készülékkel növelni a komfortérzetünket. Emellett persze ne feledkezzünk meg a napközbeni rendszeres folyadékfogyasztásról sem!

Dr. Augusztinovicz Monika végezetül még egy, az orrspray használattal kapcsolatos gyakori tévedésre hívja fel a figyelmet. Szénanáthás tünetek ellen csak a kifejezetten allergia elleni orrspray használható hosszú távon is biztonsággal. A megfázás, nátha kezelésére szolgáló, ún. lohasztó orrspray erre nem alkalmas. Ha az előírtnál hosszabb ideig használjuk, ezek a készítmények is kiszáríthatják az orrnyálkahártyát és orrvérzést okozhatnak.

Olvasd el ezt is!

Orrvérzés a gyerekeknél: az ok, a kezelés és a megelőzés

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.