Ez a kulcs a demencia elleni harcban

Ígéretes hírek jönnek az orvostudomány világából a korai stádiumú Alzheimer-kór gyógyításával kapcsolatosan. Bár az agynak ez az időskori betegsége ma még nem gyógyítható, ugyanakkor sokat tehetünk a megelőzéséért.

Az időskori demencia, azaz szellemi és fizikai leépülés hátterében az esetek 80 százalékában az Alz­heimer-kórt (Alzheimer Disease – AD) szokás említeni. A betegség a 20. században, a várható élettartam növekedésével vált egyre gyakoribbá. Az életkor előrehaladtával mind súlyosabbá váló agyi betegség kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszhatnak. Ugyanakkor a szakemberek nem győzik hangsúlyozni az életmód ennél is nagyobb jelentőségét, hiszen az Alzheimer-kór tekintetében erősen hajlamosító tényezőnek bizonyulnak olyan, ereket károsító „civilizációs betegségek”, mint az elhízás, a diabétesz, a magas vérnyomás, illetve koleszterinszint.

Az Alzheimer-kór előfordulása az életkor előrehaladtával nő, de nem természetes következménye az öregedésnek: 65 év felett az emberek 5 százalékát, 85 év felett az 50 százalékát érinti.

A betegségnek négy stádiumát különböztetik meg – a folyamat fokozatosan tart az enyhe feledékenységtől a teljes leépülésig. Az Alzheimer-kór esetén a központi idegrendszerben gyulladások és kóros elváltozások jönnek létre az amyloid nevű fehérjék túlzott elszaporodása folytán, s mindez az agyi idegsejtek közötti kapcsolatok megszűnéséhez, illetve az idegsejtek pusztulásához vezet. Ennek következtében romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége, egészen addig, míg a legegyszerűbb hétköznapi feladatokat sem képes már elvégezni.

Fotó: 123rf.com

Hosszú ideje folynak orvosi kutatások a betegség pontos kiváltó okának és gyógymódjának felderítésére. Nemrég az Index adott hírt arról a Radiology szaklapban közölt cikkről, miszerint ígéretes eredmények születtek az Alzheimer-kór korai stádiumának gyógyításával kapcsolatban a Nyugat-virginiai Egyetemen. A kutatók MRI-felvételekkel bizonyították, hogy a különböző agyi területek fókuszált ultrahangos kezelése javulást eredményezhet a betegek állapotában. Már a puszta ultrahangkezelés is gyógyulási folyamatokat, az amyloidszintek csökkenését (az ún. plakkok oldását) stimulálta az agyban. Másrészt a kutatók fő célja az, hogy az agyi érfalakon keresztül – a vér-agy gát ultrahangos megnyitása révén – gyógyszereket juttathassanak mélyen fekvő agyi területekhez, ami számos betegség kezelésében előrelépést jelentene.

Nem csak az ultrahangos kezelésre jellemző, hogy az Alzheimer-kór kezdeti stádiumában ad reményt. Köztudott, hogy a 3. vagy 4. stádiumban már nem visszafordítható a betegség folyamata.

Ellenben ha időben észreveszik, akkor rendkívül pozitívan be lehet avatkozni a kór további alakulásába – s ezáltal nemcsak a beteggel tesznek jót, hanem a hozzátartozóival is.

“Ha a családban már volt ilyen megbetegedés, akkor 40 éves kor felett különösen ajánlott rendszeresen eljárni neurológiai vizsgálatokra. Bár a magyar egészségügyben a passzív-lemondó hozzáállás az általános, azaz az érintett beteg kap némi gyógyszert, aztán a hozzátartozók gondjaira bízzák őt, a világban léteznek már hatékony kognitív terápiák a – lehetőleg minél korábban felismert – betegség stabilizálására, sőt az érdemi állapotjavításra is” – magyarázta dr. Bohács Krisztina intelligenciakutató, a GEM Tanulási Központ szakmai vezetője.

Demencia – A magatartásformák megértése

 

Forrás: felejtek.hu


2 hozzászólás

 1. Jáger László

  Kulcs a fejemben…….
  Mármint átvitt értelemben….
  Gondolkozom,tehát vagyok….
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz
 2. Szücs Istvánné

  Reménytelen minden orvosoz fordulás! 80 éves vagyok, nagyon ritkán megyek orvoshoz, egyszerűen elviselhetetlenül megalázó módon bánnak az idősebb emberekkel. Ez mellett nem is nagyon érdekli őket mi a baja a betegnek, öreg már, jobb ha meghal. Úgy beszélnek az emberrel, hogy a bicska kiknyílik a zsebben, az asszisztenső veszi a bátorságot, és úgy ordít a beteggel, hogy csak pislogok, és nehezen állom meg, hogy ne igazítsam meg a kontyát! És ami a legszebb az orvos szó nélkül tűri mindezt! Nem lehet kérdezni semmi, nem mondanak semmit, megmérik esetleg a vérnyomást, és kész. Akkor minek is menjek? hogy felidegesítsem magam? Inkább nem megyek!

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.