Extramini H1N1

Hatékonyabbnak bizonyult a mikroszkopikus tűvel felvitt H1N1-ellenes, mint a hagyományos tűvel beadott védőoltás.

A Journal of Infectious Diseases című szakfolyóirat egy olyan új védőoltási eljárást mutat be, ami hatékonyabb védelmet nyújt a H1N1 influenzavírussal szemben, mint a hagyományos, bőr alá, vagy izomba adott injekció. A kísérleti egerek bőrét egy mikroszkopikus, fémmel borított tűvel karcolták meg, és hat héttel az oltást követően a védelem ugyanúgy 100 százalékos volt, mint azon egyedeknél, akik hagyományos szúrásban részesültek.

Amikor viszont hat hónappal később a hagyományos állatokat vírusbehatásnak tették ki, az egyedek 60 százalékánál csökkent az antitestek szintje, ezzel párhuzamosan pedig tüdőgyulladás jelentkezett. Ezzel szemben a mikro-eljárás mellett magas maradt a védettség, és nem lehetett tüdőgyulladásra utaló jeleket felfedezni.

afd1pn4b2

Dr. Dimitrios Koutsonanos és a a Georgia-i Műszaki Egyetem munkatársainak eredménye az, hogy sikerült megőrizni az immunrendszer hosszútávú memóriáját, ezáltal sokkal aktívabb marad a sejtszintű vírusellenes reakció. Már régóta ismert, hogy az izomba adott oltás nem a legmegfelelőbb módja az oltásnak, ugyanis az izom állományában viszonylag alacsony arányban fordulnak elő azok a sejtek, mely az immunválaszban alapvető T-sejtek aktiválásáért felelősek. Az új, karolásos eljárás nemcsak erősebb immunválaszt eredményez, de könnyen kivitelezhető, és fájdalmatlan. A gyártás olcsó, a kis méret miatt a raktározás és a forgalmazás sem ütközik nehézségbe.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.