Ex-ekcéma

Az ekcéma a bőr felszínes gyulladása, mely hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot, nedvedzést, pörkképződést, hámlást és rendszerint viszketést okoz.

A bőr működésének, vagy küllemének bármilyen zavara fontos következményekkel járhat lelki és testi egészségünkre is. Ilyen, a bőrfelszín elváltozásával járó bőrtünet az ekcéma, melynek kellemetlen tünetei, illetve az esetleg vele járó szervi problémák komoly gondot okozhatnak a betegeknek.

Az ekcéma a bőr felszínes gyulladása, mely hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot, nedvedzést, pörkképződést, hámlást és rendszerint viszketést okoz. Az ekcémás bőrtünetek két nagy csoportba sorolhatók.

Az ún. endogén ekcéma genetikai adottság, amely gyermekeknél figyelhető meg. Jellemző tünetei: a kisbaba hajlataiban, könyökénél tapasztalható gyulladt, száraz, viszkető bőrfelület, valamint a hámló, piros arc. Az endogén ekcémában szenvedő gyerekek csak kis százalékánál marad meg ez a betegség felnőtt korára.

ekcéma

Az ekcémás bőrtünetek második nagy csoportja a felnőtt korban különféle okokra visszavezethető ekcéma. Ezek kialakulása egyrészt belső (szervi), másrészt külső tényezők következménye. A szervezetben kialakuló kóros gócok nőgyógyászati, prosztata vagy epehólyag problémák  könnyen ekcémát okozhatnak.

A külső okokra visszavezethető ekcémát részben kórokozók, és különféle vegyi anyagok okozhatják. A bőrrel érintkező anyagok által kiváltott gyulladás, az ún. kontakt ekcéma, egyfajta allergiás reakciónak is tekinthető, hiszen bizonyos anyagokkal történő érintkezés következményeként jelentkezik. Ilyen kontakt ekcémát kiváltó anyagok lehetnek pl.: a körömlakklemosóban található aceton, parfümök bizonyos illatanyagai, híg napozókrémekben található tartósítószerek, illetve fémkeverékekben található nikkel. Az ekcéma kezelésében az első lépés a pontos diagnózis felállítása. Az ekcémát kiváltó okokat, és az annak megfelelő kezelés előírásait mindenképpen szakemberrel kell elvégeztetni.

A bakteriális kórokozó kiváltotta ekcémás bőrfelületet fertőtleníteni kell, a vegyi anyag okozta allergiás ekcémánál viszont elegendő az allergiát okozó anyag kiiktatása a mindennapi használatból. Sokáig óva intették az ekcémásokat a vízzel való gyakori érintkezéstől, mivel a víz szárítja a bőrt és úgy tartották ez fokozza az ekcéma tüneteit. A szakembererek véleménye szerint azonban az ekcémás is nyugodtan mehet vízbe, ha utána megfelelő módon, a kezelés előírásait betartva, ápolja a beteg bőrfelületet.

A közhiedelemmel ellentétben az ekcéma nem nevezhető fertőző betegségnek. Az ekcémának csak azon típusai fertőzhetnek, amelyek maguk is fertőzés útján jöttek létre. Ebben az esetben sem az ekcémát kaphatjuk el a közös törülköző vagy zuhanyzó használatával, hanem magát a fertőzést. Megoldás a higiéné alapvető szabályainak betartása, az ekcémás bőrfelület szakember által javasolt ápolása és a közös helyiségek, illetve használati tárgyak rendszeres tisztítása.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.