Évszakváltáskor az asztma és az egyéb betegségek is súlyosbodhatnak

Az allergia és a tüdőgyulladás rosszabb lehet

A tél közeledtét nem véletlenül fájlalják sokan – ezt nemcsak a rossz idő okozhatja. A többi évszakváltás is hozhat azonban problémát: számos betegség és egészségügyi állapot súlyosbodhat ilyenkor, beleértve az asztmát és az allergiát is.

Az évszakváltásnak nem mindenki örül. Legyen az tavasz, tél, ősz vagy nyár, bizonyos betegségek és egészségügyi állapotok velük együtt módosulnak – rossz irányba. Az évszakok változásai – különösen télen – súlyosbítják ezeket. Az ok lehet a száraz levegő, amely irritálja az orrjáratokat, a torkot és a tüdőt, a napfény – és ezzel a D-vitamin – hiánya, a szmog szint emelkedése, mely nagyobb mennyiségű porral és egyéb ártalmas részecskék levegőbe kerülésével jár.

Íme néhány jellemző betegség, amelyeknek nem kedvez az évszakváltás – különösen, ha az immunrendszer is meggyengült.

1.Asztma: télen a levegőszennyezettség és a szmog a városokban igen gyakori. Ha belélegezzük, a szmog megtámadja a tüdőfunkciókat, gyulladást vált ki a tüdők védelmet jelentő belső borításán, s ezzel asztmát is okozhat.

2.Allergia: számos ember panaszkodik a szezonális allergiákra. Az allergia tulajdonképpen hiperérzékenyéggel járó rendellenesség, melynél a test immunrendszere a környezetben levő, egyébként ártalmatlan anyagokra túlreakciót ad. Az allergén lehet élelmiszer – tojás, dió -, gyógyszer, házi poratka, nem tiszta helyek, hideg, eső és por.

A szezonális allergia orrdugulást, orrfolyást, megdagadt és vizenyős szemeket, torokirritációt vált ki. A szénanátha, amelyet allergiás rhinitis-nek is neveznek, ugyancsak allergiás reakció eredménye – kültéri és beltéri allergénekre egyaránt jelentkezhet, így pollenre, porra, poratkára. Az eredmény szintén orrfolyás, viszkető szemek, orrdugulás, tüsszögés és színuszproblémák.

3.Tüdőgyulladás: ez a gyulladásos állapot az alveoli-t érinti, vagyis a tüdőkben levő, apró zsákokat. Eredményeképpen ezek megtelnek folyadékkal vagy gennyel, és köhögés, váladékürítés, magas láz, hidegrázás, légzési nehézségek jelentkezhetnek. A tüdőgyulladást gyakran okozza vírusos vagy bakteriális fertőzés.

4.Megfázás és köhögés: az évszakváltás során gyakori, hogy a D-vitamin hiánya – melyet legnagyobb mértékben a napfényből nyerünk – meggyengíti az immunrendszerünket. Mindez kedvező körülményeket teremt ahhoz, hogy a vírusok túléljenek a szervezetünkben. Így hát jóval hajlamosabbá válunk a megfázásra és a köhögésre télen.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.