Érdekes tények az emberi veséről

Az emberi szervezet egyik létfontosságú része a vese, mely páros szerv, és igen fontos funkciókat lát el. A jobb és a bal vese deréktáj fölött, a háthoz közel helyezkedik el.

Ebben a cikkben egy sor érdekességet tudhatsz meg erről a csodálatos szervről: hogyan működik normális körülmények között, milyen betegségek veszélyeztetik a vesék épségét, hogyan lehet funkcióját megfelelő elősegíteni, fenntartani a megfelelő életmód segítségével.

A vesék feladata

A vesék vérellátása nagyobb, mint az agyé, a májé vagy a szívé – jobban mondva több vér áramlik át rajta, mint bármelyik másik szervünk esetében. A veséken áthaladó, átszűrt és megtisztított vér 99,9%-a visszakerül a véráramba, csak 0,1% része az a szűrlet, ami vizelet formájában távozik a szervezetből. Egy-egy vese nagyjából 13 cm hosszú és 120-140 g-ot nyom.

Naponta nagyjából 200 liternyi vér szűrését végzik el a vesék. Nem szabad elfeledni, hogy a felnőtt embernek nagyjából 5 liter vére van összesen, tehát a szervezet összes vérmennyisége naponta többször is végigmegy a vesék komplex szűrőberendezésén.

Igen sok ember szenved krónikus vesebetegségben és még többen vannak kitéve a kockázatának. A folyamatok pedig egyre negatívabb irányt vettek az elmúlt időszakban, ugyanis a veseproblémával regisztrált betegek száma az egyes felmérések szerint megduplázódott az előző évtizedhez képest. Az egészségügyi szakemberek javaslata szerint érdemes rendszeresen eljárni a különféle szűrővizsgálatokra a problémák megelőzésének érdekében.

vese_kattide2

A vesebetegség

A krónikus vesebetegség rizikófaktorai a következőek: diabétesz, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, túlsúlyosság (kóros elhízás), előrehaladott életkor, genetikai hajlam a betegség szempontjából, dohányzás.

Felépítésüket tekintve vesénként nagyjából egymillió apró nefronból épülnek fel, ami a vese alap funkcionális egysége. Minden egyes nefron apró és bonyolult hajszálérrendszerrel rendelkezik amit glomerulusnak (érgomolyag) neveznek. A glomerulusok felelősek annak a vérnek megszűréséért és tisztán tartásáért, ami a veséken keresztüláramlik. A legtöbb vesebetegség a nefron működésében okoz zavart, ami a szűrési folyamat gátlásával, hatékonyságának csökkenésével jár.

A legtöbb vesebetegség igen lassan és szinte észrevétlenül pusztítja a vese nefronjait, aminek hatása csak évekkel, évtizedekkel lesz látható, amikor már túl késő ellenlépéseket tenni.

A leggyakoribb okai a különféle vesebetegségeknek a diabétesz és a magas vérnyomás. Egyes esetekben előfordulhat még az érgomolyag gyulladása és policisztás vese szindróma. Ez utóbbi egy örökletes betegség, nagyméretű ciszták alakulnak ki a vese szövetében. Sok ember nincs tisztában azzal, hogy a vény nélküli gyógyszerek többsége is károsan hat a vesékre és problémákat okozhatnak (leginkább az egyes fájdalomcsillapítók), ezért a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szedése is csak nagy körültekintéssel történjen.

A különféle szívbetegségek előfordulása igen gyakori a krónikus vesebetegségekben szenvedő betegeknél. Ezért fontos, hogy a krónikus vesebetegségben szenvedők a szív- és érrendszeri betegségek korai felismerése céljából rendszeresen orvosi felülvizsgálatokon vegyenek részt, az előírt kezeléseket szigorúan tartsák be, egészséges életmódot folytassanak.

sziv7

A helyes táplálkozás és megfelelő testmozgás elengedhetetlen, a káros szenvedélyekről teljesen mondjanak le, az olyan ételeket kerüljék, melyek magas telített zsírtartalommal rendelkeznek (zsíros tej, tojás, olajban sült ételek). A közismerten egészséges ételek mellett még olyanokat érdemes fogyasztani, melyek gazdag omega-3 zsírtartalommal rendelkeznek (tengeri halak: tonhal, lazacfélék, szardínia, diófélék, olívaolaj, lenmagolaj).

Azoknál a betegeknél, akik veseelégtelenségben szenvednek, gyakori, hogy vérszegénység is kialakul a vesékben bekövetkező csökkent hormontermelés miatt. A vérszegénység következtében gyakori a fáradékonyság, a csökkent teljesítőképesség, egyes testi funkciók hatékonysága csökkenhet. Azonban megfelelő gyógyszeres kezeléssel stabilizálható az állapot.

A cikk folytatását a KamaszPanasz oldalán olvashatjátok!

Forrás: