Energiaitalok: gyors segítség vagy egészségügyi veszély?

A fiatalok a leginkább kockázatnak kitett réteg

Minél több ember fordul az energiaitalok felé, ha kissé lelassultnak érzi magát. Az eladások száma 5 ezer százalékkal nőtt 10 év alatt. Kérdés, mennyire jó hír ez? Ezek az italok ugyanis veszélyt is jelenthetnek, különösen a fiatalokra nézve.

Egyre többen fogyasztanak napjainkban energiaitalokat, ha egy kissé fel szeretnék pörgetni magukat. Az ilyen italok eladása 1994 és 2014 között 5 ezer százalékkal emelkedett meg, ami nem kis teljesítmény. Az egészségügyi szakemberek aggódnak, mivel az energiaitalok veszélyesebb választásnak számítanak, mint a kávé vagy a koffein más formája – különösen a tinédzserekre, fiatal felnőttekre nézve. Noha a 18-38 éves korosztály a legnagyobb fogyasztójuk, a 12-17 esztendősök egyharmada szintén rendszeresen iszik energiaitalokat.

Fotó: 123rf.com

Tanulmányok és az esettanulmányok mára aggasztó mértékű összefüggésre mutattak rá az energiaitalok és számos egészségügyi gond között, különös tekintettel a szívproblémákra a fiatalok körében. Függetlenül attól, hogy koffeinből, más összetevőkből vagy nem egyértelmű kombinációkból származnak, a koffein nagy mennyiségben önmagában is mérgezőnek számít.

Az elmúlt években legalább két tinédzser fiúnak volt szívrohama energiaitalok fogyasztását követően, s legalább egynek pitvarfibrillációja, mely a szabálytalan szívverés egy típusa. Az amerikai Dél-Karolina államban törvényjavaslatot is követeltek szülők, akiknek gyermeke meghalt: szigorítsák a 18 éves kor alatti fiatalok számára az energiaitalok eladását. Connecticut államban a 16 éven aluliaknak sem adnának ilyet. Akár törvénnyé válnak a javaslatok, akár nem, a szülőknek mindenképp fontos lenne figyelmeztetniük gyermekeiket az ilyen italok kerülésére – vélik az egészségügyi szakemberek. A fiatal felnőtteknek óvatosnak kell lenniük.

Holly J. Benjamin orvos, a Chicago-i Egyetem professzora felhívta a figyelmet arra, hogy az energiaitalok legveszélyesebb dózisai, illetve annak valódi hatásai nem ismertek – ezért nehéz megmondani, mi a biztonságos mennyiség ezekből a stimuláló szerekből. Korábban már jelentettek rohamokat, szívvel kapcsolatos problémákat, valamint izom- és csontrendszeri sérüléseket, melyeket az energiaital-fogyasztással lehetett összefüggésbe hozni.

Fotó: 123rf.com

Az Amerikai Italgyártók Szövetsége szerint az energiaitalok biztonságosak, de módjával kell őket fogyasztani. Ha valaki vizsgára tanul, éjszakánként kell tanulnia vagy dolgoznia, egy-két energiaital fogyasztása belefér, ám a legtöbb energiaital-fogyasztó nem tartogatja őket speciális alkalmakra, s nem is áll meg egynél” – figyelmeztet Robert Segal kardiológus, a Manhattani Kardiológia alapítója.

A kulcsprobléma az, hogy a legtöbb energiaital sokkal több koffeint tartalmaz, mint egy standard csésze kávé. Abban ugyanis kb. 100 milligramm koffein található – egyes energiaital fajták hasonló mennyiséget rejtenek, de olyan is akad bőven, amelyben több mint 350 milligramm van adagonként. Kis- és közepes mennyiségben a koffein jó – felpörget, javítja a hangulatot, csökkenti a vérerek tágulási képességét. Ha összeszűkülnek, a vérnyomás felmegy. Amennyiben a véredények összeszorulnak és a vér nem jut át, szívroham vagy stroke következhet be, s más létfontosságú szervek is károsodhatnak.

Egy közelmúltbeli tanulmány arra is rámutatott, hogy az energiaitalok hatással vannak szív elektromos „rendszerére”, ami veszélyes, sőt akár halálos is lehet. Nem beszélve arról, hogy akár 7-14 teáskanálnyi cukrot is rejthetnek, bár ma már vannak cukormentes változatok. Mindez növeli az elhízás, a diabétesz, a szívbetegség esélyét. Az energiaitalok veszélyesek lehetnek, mert tartalmaznak étrend-kiegészítőknek minősített kiegészítőket is. A guaranát, a taurint, a ginzenget pedig nem kellene mindenkinek alkalmaznia.

Olvasd el ezt is!

Egyre többen lesznek az energiaitalok miatt cukorbetegek

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php