Elsősegély rovarcsípés esetén!

Normális esetben a rovarcsípések ártalmatlanok, azonban előfordulhat, hogy fájdalommal és/vagy viszketéssel járnak.

A méh-és darázscsípések különösen fájdalmasak lehetnek, és néhány esetben a következő csípés alkalmával allergiás reakciót válthatnak ki.

Elsősegély

Nyugtassa meg a gyermeket! Méhcsípés után az állat fullánkja a bőrben marad. Óvatosan távolítsa el, a legjobb egy csipesz segítségével, anélkül, hogy a fullánkhoz kapcsolódó méregzacskót megérintenénk! Ha felmerül az allergiás reakció gyanúja, azonnal hívjon mentőt!

Allergiás reakcióra utal, ha a kivörösödés és a duzzanat növekszik és terjed, a bőrön hólyagok képződnek, és a gyermek erős viszketést érez a szájában, a torkában, a tenyerén, a talpán vagy torokszorító érzés jelentkezik. Az émelygés, hasfájás, hidegrázás vagy forróságérzet is az allergiás reakció jele.

Ha gyermekénél már megállapították a darázs-vagy méhcsípés allergiát, tartson otthon orvos által ajánlott, megfelelő gyógyszert, és mindig vigye magával, hogy szükség esetén gyermekén segíthessen! Ha nem tud segíteni, hívjon mentőt! Hideg borogatással hűtse a csípés helyét vagy jegelje!

mehecske

Így a fájdalom alábbhagy, és a duzzanat gyorsan lelohad majd. A viszketést és a gyulladásos duzzanatot segít megszüntetni a hideg borogatás és a viszketést csillapító kenőcsök, gélek. Ezek hatóanyaga meggátolja, hogy a hisztamin a receptorához kötődjön, így nem tudja kifejteni hatását. Ha a csípés helye nagyon begyullad, forduljon orvoshoz!

Rovarcsípés a szájüregben

A szájüregben a rovarcsípés életveszélyes is lehet! A nyálkahártya megduzzad, ezáltal beszűkíti vagy elzárja a légutakat, s fennáll a fulladás veszélye! A szájüregi rovarcsípés a következőkről ismerhető fel:

 • Hirtelen jelentkező szájüregi fájdalom evés vagy ivás után.
 • Az ajkak és/vagy a nyelv hirtelen feldagadása.
 • Esetleg sípoló vagy fütyülő hang hallható légzés közben.
 • Légszomj.

meh

Elsősegély szájüregi csípések esetén

Nyugtassa meg a gyermeket, és távolítsa el a szoros ruhadarabokat, mint amilyen a sál vagy a gallér, stb.! Azonnal hívjon mentőt! A jég vagy jégkocka életmentő lehet: szopogattasson jeget a gyermekkel! Hűtse a torkot és a nyakat kívülről is hideg borogatással! Néhány perc múlva cserélje ki a borogatást, mivel hamar felmelegszik! Figyelje a gyermek légzését, keringését, ha összeomlik, és Ön jártas az újraélesztésben, kezdje el azt! Ne hagyja magára a gyermeket, míg nem érkezik meg a segítség!

Hogy kerülhető el a rovarcsípés?

 • Ha a gyerekek nyáron a szabadban tartózkodnak, csak szívószállal fogyasszanak italt!
 • A szabadban hagyott üvegeket, italos dobozokat, poharakat zárják be!
 • Evés és ivás közben a gyerekek figyelmét nem szabad elvonni!
 • Ne hagyjon semmilyen ételmaradékot a földön (jégkrémes pálcika, édességek csomagolása)!
 • Kerülje az olyan helyeket, ahol sok a méh és darázs, így például a szemetes kukák és tárolók környékét!
 • A gyerekek lehetőleg zárt cipőt viseljenek!
 • Bizonyos kerti növények, pl. a paradicsom (Vigyázat! Zölden mérgező, szolanint tartalmaz!) vagy a tömjén, rovarűző hatásúak.
 • A hosszú ujjú, hosszú szárú viselet megvéd a szúnyogcsípésekkel szemben. A szúnyogriasztó oldatok (pl. a szegfűolaj oldata is), a babakocsi fölé helyezett, vagy az ablakon lévő szúnyogháló szintén védelmet nyújt.
 • Éjjel csak akkor nyissa ki az ablakot, ha a szobában már minden fényforrást lekapcsoltak!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.