Előzd meg! – A májprobléma 10 korai jele

A májunk nélkülözhetetlen szervünk – ha nem működik megfelelően, egészségünk, életvitelük veszélybe kerül, májprobléma alakulhat ki. Szerencsére e szerv képes magát „megjavítani”, ezért ha időben felfedezzük, hogy gond van, még nincs minden veszve…

A máj az egészséges élet fenntartásának nagyon fontos eszköze. Nélküle nehezen boldogulnánk. S noha képes megújítani magát, észre kell vennünk, ha fennáll a májprobléma veszélye. Vannak ugyanis előjelei, amelyek alapján gyanakodhatunk…

1.A bőr elszíneződése: egyike a korai jeleknek. Ebben az esetben a máj már nem képes kiszűrni az összes méreganyagot, amit lenyeltünk. Mellé társulhat még a felhalmozódott bilirubin is, amelynek az emésztés segítésében van szerepe és a máj állítja elő. Ilyenkor a szervezet nem tudja kiüríteni a bilirubint: az felhalmozódik a vérben, a bőr pedig sárgássá válik. A körmök, az ujjak, a szemek szintén sárgás beütésűek lesznek.

2.Bőr érzékenység: a májprobléma korai jele az is, ha a bőr érintésre túlérzékenynek bizonyul vagy viszket. Ha rendszeresen fenntartjuk hidratáltságát, az segítség lehet, ám amíg a mögötte levő valódi probléma nincs kezelve, addig a bőr érzékenysége is fennáll. Ki kell vizsgáltatnunk magunkat.

3.A vizelet és/vagy széklet színének megváltozása: a májprobléma állhat annak hátterében is, ha megváltozik a vizelet, vagy a széklet árnyalata. Amennyiben elegendő folyadékot iszunk, vizeletünknek fakónak kell lennie és tisztának. Ha a színe folyamatosan sötétebb (a vérben felhalmozódott bilirubin miatt), ez azt jelezheti, hogy gond van a májunkkal. A rosszul működő máj hatására a széklet színe fakó, véres vagy fekete lesz.

maj,majproblema

4.Változások a has területén: a hasi területen tapasztalt furcsaságok ugyancsak a májprobléma tünetei lehetnek – például az alsó részen érzékelt fájdalom vagy görcsök. Az érzés csökkenhet a gázok távozásával. Ha nem kezeltetjük magunkat, ún. Ascites fejlődhet ki.  Olyan állapot ez, melyben folyadék halmozódik fel a has falán s oda vezet, hogy a tüdőkre is nyomást gyakorol, nehézlégzést tapasztalhatunk. Ha ez jelentkezik, át kell esnünk egy paracentesis-en, hogy a hasfalon felgyűlt folyadékot lecsapolják.

5.Fáradtságérzet: ha gyengeséget érzékeljünk, kimerültnek érezzük magunkat, krónikus fáradtságot veszünk észre, szintén májprobléma lehet a háttérben. A szervezet ilyenkor keményebben dolgozik a túlélés érdekében, s ennek eredménye, hogy gyakrabban kell pihennünk. Amennyiben a fáradtságot egyéb, már feljebb felsorolt tünetekkel együtt tapasztaljuk, azonnal orvoshoz kell fordulnunk!

6.Savas reflux és hányás: korai jele lehet a májproblémának, ha sűrű emésztési zavarunk van és savas reflux jelentkezik, mely hányási rohamokhoz vezet.

7.Étvágytalanság: a májprobléma hatására étvágyunkat is elveszíthetjük, ám ez egészen addig nem jellemző, míg a máj megbetegedése nem előrehaladott. Ha az étvágytalanságot a feljebb már említett egyéb tünetek is kísérik, forduljunk késlekedés nélkül orvoshoz!

8.Folyadék-visszatartás: szintén arról árulkodhat, hogy májunkkal valami nincs rendben. A folyadék-visszatartás a láb alsó részeit, a talpakat érinti, amelyek megduzzadnak. Ha lenyomjuk a duzzadt bőrt, megmarad a lenyomata pár másodpercig, annak ellenére, hogy a nyomást már megszüntettük.

maj3

9.Hasmenés: mivel a máj igen fontos szerepet játszik az emésztési folyamatban, ha elkezd rosszul működni, annak eredménye lehet hasmenés.

10.Általános, csapnivaló közérzet: észrevesszük, ha általánosságban kellemetlenül, sőt, rosszul érezzük magunkat. Valami nem olyan, mint szokott lenni. Ez is jelezheti a májproblémát, hiszen a nem jól funkcionáló szerv nem szűri megfelelően a mérgeket a véráramból, s ennek számos kimenetele lehet – beleértve a bőrproblémákat, fejfájást, ingerlékenységet.

Adjunk esélyt a májunknak azzal, hogy felfigyelünk a májprobléma jeleire! Valóban képes magát megjavítani, ám ehhez időben fel kell fedeznünk, hogy bajban van

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.