Ellentmondásos tesztoszteronkezelés

A tesztoszteronkezelés, mely során a hormon alacsony szintjével rendelkező férfiaknak tesztoszteront adnak, régóta ellentmondásos kérdés. Egyesek szerint helyreállítja az idős férfiak vitalitását, míg mások attól tartanak, hogy a terápia szívpanaszokat, rákot és más betegségeket válthat ki.

A Journal of Sexual Medicine legfrissebb számában megjelent tanulmány kimutatta, hogy a tesztoszteronkezelés már alig több mint fél éves alkalmazása fél-egy kilogrammos izomtömeg-növekedést és ugyanennyi testzsír-csökkenést okozhat. A biztató eredmények sem feltétlenül változtatják meg a szkeptikusok véleményét a kockázatokat és előnyöket illetően.

Igaz, hogy már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a tesztoszteron segít az izomtömeg növelésében, de olyan aggályok is felmerültek, hogy a terápia növelheti a prosztatarák kockázatát. A Bostoni Egyetem kutatóinak a New England Journal of Medicine folyóiratban tavaly megjelent kutatása pedig azt mutatta, hogy a kezelésben részesülő férfiakban megnő a szívbetegség kockázata.

A legújabb kutatás során a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center kutatói 58 férfi tesztoszteronszintjét mérték meg, majd tesztoszteronkezelésnek vetették alá őket. A kiinduláskor 20 férfi rendelkezett alacsony, és 38 férfi normális tesztoszteronszinttel, de utóbbiak az alacsony tesztoszteronszinttel összefüggő tüneteket, például merevedési zavart, csökkent nemi vágyat és kimerültséget tapasztaltak.

e3bjinwq1

Hat hónapig követték nyomon őket, miközben helyi gél vagy injekció formájában kaptak tesztoszteront. A kutatás azonban retrospektív volt, vagyis a betegeket nem véletlenszerűen választották ki arra, hogy részesüljenek illetve ne részesüljenek a kezelésben. A kutatók a tesztoszteronszint alapján csoportosították a pácienseket, de végül mindegyikük kapott kezelést. Az izomtömeg ugyan nőtt, de a növekedés átlagosan csak 2,5 font (0,9 kg) volt, ami nem számít jelentős hatásnak.

Dr. Abraham Morgentaler, a tanulmány vezető szerzője szerint azonban ez a látszólag elhanyagolható növekedés igenis jelentős mértékben érződhet a betegek számára. A Men’s Health Boston klinika alapítója a tesztoszteronkezelés támogatója, aki úgy véli, hogy a terápiával kapcsolatos lehetséges kockázatokat eltúlozzák. Egy szűk körű kutatással kimutatta, hogy a magasabb tesztoszteronszint nem feltétlenül okozza a prosztatadaganat növekedését a tesztoszteronkezelés alatt álló betegekben.

Egy biztos, a tesztoszteronkezeléssel kapcsolatos vita nem zárult le. Ugyanolyan kockázat-előny elemzés folyik, mint a nők esetében az ösztrogénkezeléssel kapcsolatban. Elegendő tudományos adat hiányában az orvosok jóhiszeműen vitatkoznak ezekről a kérdésekről.

A vitát véglegesen egy most folyamatban lévő randomizált klinikai kísérlet zárhatja le, amely várhatóan 2015-ben fejeződik be. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) által finanszírozott Tesztoszteron Kísérletben 800 férfi vesz részt. A kísérlet vezetője Dr. Peter Snyder, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.