Élethossz – a sportolás elkezdése 40-50 évesen sem késő!

A korai halál megelőzhető középkorban is?

Való igaz, hogy sosem késő elkezdeni egészségesebben élni. A sportolás egy új kutatás szerint akkor is hat, ha valaki 40 vagy 50 éves korában áll neki – csökkenti a korai halál esélyét.

Még ha az ember kanapén üldögélő típus is fiatal korában, ha középkorúként beiktatja mindennapjaiba a sportolást, nagymértékben lefaraghatja annak a kockázatát, hogy bármilyen okból idejekorán meghaljon – áll egy új tanulmányban, mely több mint 315 ezer amerikai egészségét, valamint élethosszig tartó sportolási szokásait követte. A kutatók rájöttek, hogy azok, akik egész életükben sportoltak, 36 százalékkal redukálták le a tanulmány során a halál esélyét, a sosem sportolókhoz képest. Ugyanakkor – meglepő módon – akik fiatalon inaktívak voltak, majd 40-es, 50-es éveikben elhatározták, hogy edzeni fognak, csaknem ugyanolyan mértékű kockázatcsökkentést mutattak – 35 százalékosat – a korai halál esélyét illetően.

Mindez arra utal, hogy középkorúként sem késő elkezdeni fizikailag aktívnak lenni” – hangsúlyozta Pedro Saint-Maurice, az amerikai Nemzeti Rák Intézet kutatócsoportjának vezetője. – „A sportolással korábban nem foglalkozó embereket gyakran biztatják 40-es, 50-es éveikben mozgásra – a fiatalok pedig, akik korábban is edzettek, fenn szeretnék tartani ezt a szintet később is” – emelték ki a tanulmány szerzői.

Fotó: 123rf.com

Érdekes azonban, hogy a középkorúként elkezdett sportolás a jelek szerint mérsékeli a két legfőbb okból – szívbetegség és rák – történő elhalálozás kockázatát. A tanulmány kiderítette, hogy azon embereknél, akik 40-es vagy 50-es éveikben kezdtek el mozogni, 43 százalékkal csökkent a szívbetegség miatti halál esélye, összevetve őket azokkal, akik sosem sportoltak – a rák kockázata 16 százalékkal mérséklődött. A csökkenések hasonlóak voltak azokéhoz, akik felnőtt életük során végig sportoltak.

„A tanulmány – ismét – rámutat a fizikai aktivitás fontosságára az élethosszal összefüggésben” – mondta el dr. Evelina Grayver kardiológus, a New York-i Manhasset North Shore Egyetemi Kórházának munkatársa, aki nem volt részese az új kutatásnak. Vagyis, akár fiatalon, akár idősebb korban kezdi el valaki a sportolást, az élethosszban ez megmutatkozik.

Hozzátette: ez persze nem azt jelenti, hogy bőven elég idősebb korban nekiállni sportolni, csak hogy bebiztosítsuk magunkat az élethossz szempontjából. A folyamatos fizikai aktivitás ugyanis állandó előnyökkel bír, melyek a későbbiekre is kihatnak, vagyis idősebb korban is csökkentik a korai halál kockázatát. A tanulmány szerzői kiemelték, hogy akik nagy mennyiségű testmozgást végeztek egész életükben, minden korban mérsékelték annak valószínűségét, hogy bármilyen okból meghaljanak. S míg korábbi kutatások is összefüggésbe hozták már az élethosszt a sportolással, a jelenlegi tanulmány arra mutat rá, hogy valóban sosem késő elkezdeni a mozgást az előnyökért.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.