Életeket menthet a gyors MR és CT vizsgálat

Tévhitek a képalkotó diagnosztikával kapcsolatban

A várakozás az életünkbe is kerülhet, holott az időben elvégzett képalkotó vizsgálatokkal (MR/CT) az olyan súlyos betegségek is jó eséllyel felismerhetőek lennének, mint például a rák.

Káros az elhúzódó diagnózis

Hazánkban 2018-ban 32500 fő halt meg rosszindulatú daganatos megbetegedés és további 43000 ember pedig valamilyen kardiovaszkuláris probléma miatt.  Az Egészségügyi Világszervezet szerint a leggyakoribb halált okozó betegségek jórészt sikeresen kezelhetők lennének, ha idejében felfedeznék őket.  Ha korán felismerik például a vastagbélrákot, akkor 10 betegből 9 meggyógyul, hasonló a helyzet a mellrák és a petefészekrák esetében is, ahol a hölgyek 90%-a éli túl a betegséget szemben a késői diagnózis esetén tapasztalható 15%-kal. A tüdőrák korai felismerésnél 80%-os gyógyulással bír, későn diagnosztizálva viszont a betegek 15%-a él még 5 éven túl.  A korai felfedezésben a szűrőprogramok, ezen belül is a célzott képalkotó vizsgálatok kiemelkedő szerepet játszanak.

A legtöbb betegségnél valóban káros a késői diagnózis. A rövid időn belül életveszélyes állapothoz vezető problémák – például az agyi érkatasztrófák, tüdőembólia vagy szívinfarktus – azonnali ellátása az állami sürgősségi ellátásban történik. Ugyanakkor a közvetlen életveszélyt nem okozó, de súlyos betegségek, például a rosszindulatú daganatok korai felfedezése is nagyon fontos lenne. Sajnos azonban az emberek nem szívesen vesznek részt szűrővizsgálatokon, és már csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor komoly panaszaik vannak. A Covid-helyzet következtében megnövekedett MR/CT várólisták is tovább késleltetik a diagnózist és a kezelést. Ez pedig mind a gyógyulás esélyeire, mind pedig a beteg pszichés állapotára negatívan hat” – mondta az Affidea Mammut II központ és Bank Center Diagnosztikai és Gasztroenterológiai központ orvos-igazgatója, Dr. Barna Krisztina

Vizsgálat fájdalommentesen

A halogatás hátterében olykor az emberekben élő tévhitek állnak, pedig az MR és CT vizsgálattal fájdalommenetesen és viszonylag minimális kockázattal lehetséges egészen apró szervi elváltozásokat is kimutatni.

“A betegek sokszor félnek az MR és CT vizsgálattól, holott ezek mindenféle kellemetlenség nélkül zajlanak, segítségükkel fájdalommentesen vizsgálhatjuk a különböző szerveket igen részletesen. Az MR berendezések mágneses erőtérrel, míg a modern CT gépek alacsony sugárterhelésű röntgensugár alkalmazásával térképezik fel a vizsgálati régiót, így a kockázat elenyésző. A vizsgálatok során  kontrasztanyagok beadására is szükség lehet. Az sem köztudott, hogy a magánegészségügyben beutaló és várakozás nélkül is elérhető az összes MR és CT vizsgálat, így a lehető leghamarabb megszülethet a diagnózis” – tette hozzá Dr. Barna Krisztina.

Amikor a méret a lényeg

Az sem mindegy, hogy milyen berendezésen történik a vizsgálat. Egyrészt a testesebb páciensek esetében fontos szempont lehet, hogy milyen súlyú és mekkora testátmérőjű beteg fér be a gépbe.

Az Affidea központjaiban széles, 70 cm csőátmérőjű MR gépek működnek, és a vizsgáló asztal akár 200 kg-mal terhelhető. Ezekben a nagy csőátmérőjű berendezésekben a normál testalkatú betegek is kevésbé érzik magukat bezártnak, klausztrofóbiás érzés kevésbé jelentkezik” – fejtette ki Dr. Barna Krisztina. – „A képalkotás szempontjából az egyik fontos tényező az MR gépek mágneses térereje (T=Tesla), mert ez nagyban meghatározza a képminőséget: minél nagyobb ez a térerő, annál részletgazdagabb a létrejövő kép, aminek bizonyos kórképekben feltétlen jelentősége van.  Az Affidea központokban   nagy felbontású 1,5 T térerejű gépek mellett, az Affidea Váci Greens Egészségközpontban 3 T térerejű MR is működik, így bármilyen típusú elváltozás gyanújakor a legjobb vizsgálatot tudjuk biztosítani. A CT berendezések esetében a minél gyorsabb leképezés, illetve az ehhez szükséges lehető legkisebb sugárdózis a meghatározó paraméter. A mai modern, úgynevezett sokszeletes CT berendezések kisebb sugárterheléssel működnek és részletgazdagabb képet adnak egy adott vizsgálati régió igen gyors leképezésével, így kényelmesebbek a páciensek számára, hiszen kevesebb ideig kell például visszatartani a lélegzetet a vizsgálatok során.

A radiológus tippjei

A legtöbb MR és CT vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni, ami általában a vizsgálat előtt minimum 4 órás éhezést jelent. Az MR vizsgálat a mágneses erőtér miatt mágnesezhető fémprotézissel, piercinggel vagy nem MR kompatibilis szívritmusszabályozóval, – rendelkező páciensek esetében csak külön egyeztetés után, nagy körültekintéssel végezhető el. Bizonyos szervek és panaszok esetén a CT, más esetben azonban az MR a megfelelő vizsgálómódszer. Erről a beküldő szakorvos, beutaló hiányában a vizsgálat előtti konzultáción a radiológus dönt. A vizsgálatokat radiográfusok végzik, a kiértékelést pedig minden esetben az adott képalkotó módszerre szakosodott radiológus.

„A CT/MR berendezésen végzett vizsgálat befejezésével csak a betegek számára ér véget a folyamat, hiszen ezt követően a radiológus elemzi a vizsgálatok során nyert adatokból előállított több száz képet, változás megítélésére összehasonlítja a korábbi vizsgálatok felvételeivel, számos utólagos képfeldolgozást, rekonstrukciót végez, majd véleményt ad, és adott esetben javaslatot tesz további vizsgálatokra, kezelésre, kontroll vizsgálatra. Ebből adódik az, hogy a leleteket nem azonnal, hanem pár nap eltéréssel kapják meg a páciensek” – emelte ki Dr. Barna Krisztina.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.