eHealth Week 2011

Közös cél Európa e-egészségügyi alkalmazásainak fejlesztése érdekében.

Prominens szervezetek, partnerek, kiállítók és ország-pavilonok igazolták vissza részvételüket Európai Uniós kapcsolatrendszer és információs platform egyesíti a széttagolt iparágat egy közös cél: Európa e-egészségügyi alkalmazásainak fejlesztése érdekében

Az eHealth Week 2011 szervezői bejelentették, hogy az idei budapesti rendezvényen (2011. május 10-12.) a világ legelismertebb és legbefolyásosabb e-egészségügyi szervezeteinek, valamint iparági partnereinek képviselői vesznek részt és cserélnek eszmét az Európai Unió kormányainak képviselőivel.

Jelen lesz többek között az IMI (Innovative Medicines Initiative – Innovatív Gyógyászati Kezdeményezés), a BITKOM, Német Szövetségi Információs Technológiai Szövetség, a European MHealth Alliance (EuMHA), a Continua Egészségügyi Szövetség, (Continua Health Alliance), a NetC@rds és az ASIP Sante.

A kiállítási szinten nemzeti pavilonokban mutatják be projektjeiket a szakmában élen járó országok – köztük Svédország, Törökország, Dánia -, valamint a legnagyobb ipari partnerek, mint a HP, az AGFA, a Magyar Telekom NyRt. (Deutsche Telekom) és az INTEL. A HIMSS Analytics Europe által „Leaders in Health IT” címmel, az egészségügyi informatika vezetőinek szervezett találkozón részt vesz az európai egészségügy elitje: a párizsi AP-HP kórház, a berlini Vivantes, a hamburgi egyetemi klinika, az UKE informatikai vezetői és még sokan mások.

shutterstock_95981951

A találkozó az Európa legnagyobb és legmagasabb színvonalú éves e-egészségügyi rendezvényét kísérő események egyike. A konferencia az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége, az Európai Bizottság és a HIMSS Europe (Healthcare Information and Management Systems Society Europe) közös szervezésében valósul meg. Regisztrálni a www.ehealthweek.org címen lehet.

A modernizálás, a reakciókészség, a hatékonyság, valamint a teljesítmény és a fenntarthatóság növelése a kormányok egészségügyi politikájának kulcsfontosságú tényezői ebben a kihívásokkal teli időszakban. Mindez nem valósítható meg az információ technológia aktív hozzájárulása nélkül, amely az ipar legfőbb szereplőinek intenzív és innovatív együttműködését feltételezi.

A magas szintű kormányzati képviselők részvételével megrendezendő 2011-es miniszteri szintű e-egészségügyi konferencia lehetőséget teremt az aktív párbeszédre az egészségügyi szektor döntéshozói, szakemberei, valamint az ipar képviselői között. A több mint 1350 tagvállalatot tömörítő (BITKOM, Germany’s Federal Association for Information Technology,) Németország információtechnológiai, telekommunikációs és modern médiaiparának meghatározó szereplője.

Dr. Pablo Mentzinis, a BITKOM közszolgálati szektorának főosztályvezetője elmondta: „2050-re az Európai Unió állampolgárainak csaknem 30 százaléka túl lesz a 65. életévén. Az e-egészségügy az egyik olyan terület, amelynek fejlesztésével leginkább szembe tudunk nézni ezzel a kihívással. A konferencia során a BITKOM kiemelten foglalkozik majd a német elektronikus betegbiztosítási kártya folyamatban lévő bevezetésével, valamint a telemedicina további fejlesztésével Németországban és Európában.”

shutterstock_477306941

A The Innovative Medicines Initiative (IMI), Innovatív Gyógyászati Kezdeményezés két milliárd eurós költségvetésű kutatási programmal rendelkezik és Európa legnagyobb élettudományokkal foglalkozó PPP partnersége. A szervezet Budapesten megrendezésre kerülő második fóruma nyitva áll az eHealth Week minden résztvevője számára. Michel Goldman, az IMI vezérigazgatója elmondta:

„Az informatikai megoldások a gyógyszerészeti kutatások hajtómotorjai lehetnek, felgyorsítva a gyógyszerek fejlesztését, tesztelését és piacra jutását. Segíthetnek az antibakteriális rezisztencia beazonosításában a kutatások során, ezáltal támogatva a védőoltási programokat, amelyek az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnökségének központi témái között szerepelnek.”

A HIMSS Analytics Europe által az egészségügyi informatika vezetői számára tartandó egész napos szimpózium (The Leaders in Health IT (LHIT) symposium,) három oktatási szemináriumot foglal magában, alkalmat adva a szakemberek közötti ismeretcserére és egyedülálló lehetőséget teremtve a hálózatépítésre, a legmagasabb szinteken. A szimpózium párhuzamosan zajlik majd a Magyar Elnökség és az Európai Bizottság miniszteri szintű e-egészségügyi konferenciájával, amelynek középpontjában az áll, hogy a legkorszerűbb elektronikus egészségügyi alkalmazások hogyan támogathatják az egészségügyi szolgáltatások modernizációját.

További partnerek és az eHealth Week 2011 kísérő eseményei:

– A European MHealth Alliance (EuHMA) együtt a European Connected Health Campus és a Continua Health Alliance cégekkel,  amerikai és európai szakértők társaságában „Economics of MHealth” címmel a mobil egészség gazdasági kérdéseiről tartanak előadást.

shutterstock_22358781

– A NetC@rds 10. konferenciáját tartja az eHealth Week 2011 során és beszámol a határokon átnyúló egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés megkönnyítésére kifejlesztett alkalmazások területén elért eredményeiről. Ezek az Európai Unión belül utazó állampolgárok számára jelentenek könnyebbséget.

– Az Európai Régiók Gyűlése (Assembly of the European Regions) szimpóziuma az otthoni e-egészségügyi megoldások telepítésére összpontosít. Ezek olyan regionális projektek, amelyek az Európában legtöbb forrást igénylő krónikus betegségekre irányulnak, mint például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és az obstruktív légúti betegségek.

– Az ARGOS e-egészségügyi kísérleti projekt (ARGOS eHealth Pilot Project) kiterjeszti az eHealth Week hatását a tengerentúlra: fejleszti és támogatja az Európai Unióban és az Egyesült Államokban a globális e-egészségügyi kihívásokra kidolgozott közös módszereket.

– Az Európai Innovációs Partnerség aktív és egészséges időskor megteremtésére létrehozott fóruma (European Innovation Partnership on Active and Healthy Aging), a magyar ICEG Európai Központ és az egészségügyi informatikai rendszerek összekapcsolhatóságát segítő nemzetközi kezdeményezés (Integrating the Healthcare Enterprise®, IHE) szintén önálló szimpóziumokat rendeznek.

Az eHealth Week 2011 az Európai Bizottság miniszteri szintű konferencia (Ministerial eHealth Conference 2011), valamint a Világ egészségügyi IT konferencia és kiállítás (World of Health IT Conference and Exhibition, WoHIT) közös rendezvénye. A konferencia az Európai Bizottság, a HIMSS Europe (Healthcare Information and Management Systems Society Europe) és az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnökségének közös szervezésében valósul meg.

Az AGFA Healthcare, a Hitachi Data Systems, az EPIC, az InterSystems, a Microsoft és az Oracle már megerősítették részvételüket az eHealth Week 2011 szakmai kiállításon. További részletekért látogasson el a  www.ehealthweek.org oldalra.

Forrás: