eHealth Week 2011: orvosok doktorok között

Az orvosok páciensekre fordított idejük közel felét adminisztrációra fordítják. Időt spórolni csak a korszerű információtechnológia segítségével lehet. A válaszokat az eHealth Week 2011 rendezvényén keresik a szakemberek.

Az egészségügyi szakemberek pácienseikre fordítható idejük 30-50 százalékát töltik adminisztrációs feladattal. A konkrét betegellátásra időt spórolni csak a korszerű információtechnológia segítségével lehet, amennyiben az eljut a legkisebb orvosi rendelőbe is. Hogyan? Európa e-egészségügyi elitje Budapestre érkezik, hogy a világ orvosai egymástól szerezzenek kézzelfogható tapasztalatokat és alkalmazható megoldásokat.


Az eHealthWeek Európa legnagyobb e-egészségügyi rendezvénye, amely magában foglalja a „Miniszteri eHealth Konferenciát”, valamint „Az egészségügyi IT világa” konferenciát és kiállítást.

 

Az elöregedő társadalommal járó nagy számú krónikus betegek, korszerű, de drága orvosi kezelések és tájékozott, elvárásokkal rendelkező páciensek jellemzik ma a magyar egészségügyet, amely ezzel párhuzamosan a szakember- és pénzhiánnyal küzd. Korszerű információtechnológia, hiteles nyilvántartások, térinformatikai elemzések és távgyógyászati megoldások alkalmazása nélkül idővel összeomlik az ellátórendszer.

eHealth_2093

Problémáinkkal nem csak mi vagyunk egyedül.,Soros EU-elnökségünknek köszönhetően idén Budapest ad otthont Európa legnagyobb e-egészségügyi rendezvényének a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az Európai Bizottság és a HIMSS (Healthcare Information Management Systems Society) együttműködésében 2011. május 10-12. között.

H. Stephen Liebert, a HIMSS elnökét kérdeztük arról, mit is jelent ez:

A konferenciasorozat eredményeként milyen kézzelfogható eredményt tapasztalhatnak a Napidoktor.hu olvasói, amikor igénybe vesznek egy egészségügyi szolgáltatást, amely mögött kellően megfelelő informatikai rendszer húzódik?

A kézzel fogható eredményekre a legjobb példa az az elszigeteltség, amelyen nagyon sok ország keresztülment politikai vagy gazdasági okok miatt, hiszen egy ilyen konferencia pontosan az elszigeteltséget teremtő falakat bontja le, együvé hozva a résztvevőket, és teret adva azoknak az új ötleteknek, gondolatoknak, megoldásoknak, amelyek egyébként nem válnának közkinccsé.

eHealth_2159

A nemzetközi tapasztalatok alapján mennyi esélye van, hogy a mi orvosaink is ellátogatnak erre a konferenciára, bele tudnak-e folyni a mérnökök és informatikusok párbeszédébe?

– Az összes konferenciánkra igaz, hogy a végfelhasználóknak szól. Nem a mérnöki oldalt domborítja ki, nem a technikai aspektust veszi górcső alá elsősorban, hanem azt, hogyan is lehet használni ezeket a megoldásokat. Akik itt előadnak, azok orvosok, nővérek, egészségügyi igazgatásában dolgozók, és nem mérnökök vagy informatikusok.

Mit kaphat itt egy orvos?

– Egy orvos úgy távozik konferenciánkról, hogy megismerhette és megtanulhatta, melyek azok a bevált gyakorlatok, amelyeket más országokban alkalmaznak a fejlett informatikai eszközök segítségével – ezek ugyanis hozzájárulnak ahhoz, hogy jó betegellátást tudjanak nyújtani, sokat segítenek a diagnózis felállításában, az azzal kapcsolatos döntéshozatalban, és nem utolsó sorban a betegadatok elektronikus nyilvántartásban.

Ezek a megoldások és rendszerek mennyire állnak közel a magyar helyzethez?

– Az a lényeg ebben az egész rendezvénysorozatban, hogy itt nem csak drága megoldásokról beszélünk, amelyeket csak gazdag országok engedhetnek meg magunknak. Ez a konferencia kis és nagy országokat, illetve az egészségügy mindenféle szereplőit együvé hozza, ily módon mindenféle megoldás az asztalra kerülhet.

eHealth_1931

A konferencia csupán azért van Magyarországon, mert mi vagyunk a soros elnökök, vagy van országunknak létjogosultsága arra is, hogy odaüljön ehhez az asztalhoz, és le is tehessen valamit?

– Két válasz van, egyrészt azért vagyunk itt, mert itt van az elnökség, de Magyarországnak igenis van létjogosultsága az eHealthWeeken. Azok a problémák, amelyek itt vannak és azok a megoldások, amelyeket itt találnak ki, jelen vannak nem csak egész Európában, de az egész világon is.

Ilyen konferenciát szervezek világszerte, és valóban azok a kérdések, amelyek felmerülnek, mint például a költség, a minőség, a rendelkezésre állás, a képzett szakemberek és szakdolgozók, pontosan ugyanazok, amelyeket az Egyesült Államokban is feltesznek.

Lehet tanulni a magyar egészségügyből is?

– A gazdag országok sokkal több hibát követnek el, mert sok pénzük van, és nem olyan körültekintőek, mint a szegényebbek…

Tény, 2025-re az európai népesség több mint 30 százaléka betölti, vagy meghaladja a 65. életévét. A krónikus betegek száma megduplázódik, a cukorbetegeké akár megháromszorozódhat, és bizony nem áll majd rendelkezésre elegendő orvos és ápoló, hogy megbirkózzanak ezzel a megnövekedett teherrel. Egy biztos: az ellátás minőségét, a betegbiztonságot javítani, a kezelések hatékonyságát és gazdaságosságát növelni kell, amelyekhez nélkülözhetetlenek az IT alapú megoldások alkalmazása és a tapasztalatok megosztása. Még időben vagyunk.

Forrás: