Egyszerű módszer a zaj okozta halláskárosodás ellen

Ki gondolná, hogy egyszerű sós vagy cukros oldat gátolhatja a zaj okozta hallásromlást?

A Dél-kaliforniai Egyetem kutatói egy 2018-as tanulmányukban erre a felfedezésre jutottak. Köztudott, hogy a rendkívül erős zaj – például egy robbanás, egy petárda, vagy egy hangos koncert – hatására akár maradandó halláskárosodást is szenvedhetünk – adta hírül a Mindenamihallas.hu.

A kutatók a hallásromlás mechanizmusának vizsgálatakor felfedezték, hogy az erős zajok hatására két változás következik be a fülben: egyrészt elhalnak a hallószőrök, melyek feladata, hogy a mechanikai rezgéseket, azaz a hanghullámokat idegi jelekké alakítsák, másrészt a belső fül túltelítődik nagy mennyiségű folyadékkal, mely az idegsejtek pusztulásához vezet. Ezt a túlzott folyadéknyomást bárki megtapasztalhatja egy hangos koncert után: bedugulás érzés és fülcsengés formájában.

Fotó: 123rf.com

A hallószőrök elhalása tartós hallásromláshoz vezet, ám még ha maradnak is ép hallószőrök, ha azok nem kapcsolódnak idegsejtekhez, a hallásérzet nem fog létrejönni. A nagy zaj a kutatók szerint a hallószőrök azonnali halálát okozhatja, ám az idegi károsodás csak később következik be, és éppen ez teremt lehetőséget a gyógymódra.

A belső fülben felhalmozódó folyadék nagy koncentrációban tartalmaz káliumot. Annak érdekében, hogy a kálium hatását visszafordítsák és mérsékeljék a folyadékgyülemet, a kutatók só- és cukortartalmú folyadékot injekcióztak a középfülbe a dobhártyán keresztül három órával a zajhatás bekövetkezte után. Ennek hatására az idegsejtek pusztulása 45-64 százalékban volt megelőzhető, így ez a kezelés feltehetően egy újabb gyógymódot kínál a hallásromlás megelőzésére.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Balogh Zsolt

    Tehát egy rock koncert után három órán belül orvoshoz kell menni a Dél-kaliforniai Egyetem orvosaihoz! Gratulálok a hülye cikkhez!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.