Egyre több Alzheimeres magányos

A brit Alzheimer Társaság becslései szerint a következő évtizedekben megduplázódhat azoknak a  demenciában érintetteknek a száma, akik magányosan, társas kapcsolatokat nélkülözve élnek.

Ennek hátterében a barátok és társas kapcsolatok fokozatos elvesztése állhat. Hozzájárul ugyanakkor a problémához az a jelenség is, miszerint társadalom jó része nem igazán tud mit kezdeni a demenciával és a betegségel élőkkel.

Jeremy Hughes, a jótékonysági szervezet vezérigazgatója szerint a demencia és Alzheimer-kór diagnózisa nem kellene, hogy az embereket mintegy a saját otthonuk börtönébe zárja. Ugyanígy az sem természetes, hogy sok demenciával élő személyt rettegéssel tölt el, ha olyan mindennapi tevékenységeket kell elvégeznie, mint például a bevásárlás.  Hozzátette, hogy épp az apró dolgokban nyilvánul meg a betegség mindennapos nehézsége – például amikor valaki belép a konyhába, ám elfelejti, miért is van ott; vagy amikor bekapcsolná a számítógépét, ám elfelejtette a jelszót. Épp ilyen helyzetekben jönne igencsak jól a társas támogatás – hangsúlyozza a Felejtek.hu.

Fotó: 123rf.com

Az Alzheimer Társaság demenciával élőket megszólító kérdőívére érkezett válaszok adatai alapján ugyanis az érintettek 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy magányosnak, 56 százalék pedig egyenesen a társadalomtól izoláltnak tekintette mindennapi életét. Szintén 56 százalék volt azok aránya, akik jelentős csökkenésről számoltak be a társas kapcsolataikban, amióta azonosították náluk az Alzheimer-kórt vagy más, demenciával járó betegséget.

A jelenség már csak amiatt is aggasztó, mivel a nyugati világ szinte minden országában jelentős tendencia a társadalom öregedése és az egyre gyakoribbá váló, demenciával járó betegségek előfordulása. Bizonyos becslések szerint a következő néhány évtizedben duplájára fog nőni az Alzheimer-kórral és más demenciával élő idősek száma.

A társadalmak azonban nem tudnak lépést tartani a betegség előfordulásának ilyen növekedésével. Sokan egyszerűen nincsenek megfelelő információk és technikák birtokában arról, hogy miként is lehet egy demenciával élő emberrel értelmes, jeletésteli kapcsolatot kialakítani és fenntartani.

Egy brit kormányztai felmérés szerint például igen jelentős arányban vannak azok, akik kényelmetlennek találják a szituációt vagy egyszerűen izgulnak, amikor egy demenciával élő emberrel kerülnek kapcsolatba. A válaszadók 40 százaléka vélte úgy, hogy nem elég magabiztosak a demenciában érintett betegekkel történő kommunikációban, míg egynegyedük értezte magát idegesnek egy ilyen helyzetben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.