Egy vízibolhának több génje van

Egy parányi, átlátszó, “szex” nélkül szaporodó vízibolhának több génje van, mint bármely más élőlénynek – derítették ki amerikai genetikusok.

A kis vízibolhának (Daphnia pulex) 31 ezer génje van, míg az embernek mindössze 23 ezer – számoltak be felfedezésükről az Indianai Egyetem kutatói a Science című folyóiratban. A szinte mikroszkopikus méretű Daphniát sokszor tanulmányozzák, hogy többet tudjanak meg a szennyezések és környezeti változások vízi élőlényekre gyakorolt hatásáról. A faj az első rák, amelynek feltérképezték a genomját.

 

A vízibolha temérdek génje elsősorban annak köszönhető, hogy azok sokszorozódnak, és gyorsabb ütemben hoznak létre másolatokat, mint más fajokéi – tájékoztatott John Colbourne, az Indianai Egyetem Genomikai és Bioinformatikai Központja által végzett kutatás vezetője a Yahoo hírportálja szerint.

shutterstock_55527247229198480

A Daphnia génjeinek mintegy harmada eddig ismeretlen volt a tudomány számára, ugyanakkor ismert, hogy az ízeltlábúak közül az eddig legnagyobb arányban tartalmaz az emberben is megtalálható géneket.

 

Az eddig ismeretlen gének a környezet hatásaira adott válaszreakciókban játszanak szerepet – írták a kutatók. James Klaunig, az Indiainai egyetem professzora szerint a vízibolhagenom ismerete hozzájárul majd a környezetszennyezés emberre gyakorolt hatásának vizsgálatához. Az állatok stresszre adott válaszainak genetikai kutatása révén ugyanis fontos információkat kaphatunk a környezeti veszélyek emberi vonatkozásairól is. A Daphnia génállományának feltérképezésében több mint 450 kutató vett részt a világ minden tájáról.

Forrás: