Égő érzés a talpban – mi lehet az oka? – 2.rész

Alagút-szindrómától a kontakt dermatitiszig

A talpban jelentkező, égő érzés váratlanul érhet bennünket. Első alkalommal talán nem tulajdonítunk neki jelentőséget. Ám ha többször is előfordul, érdemes utánanézni: nem valamilyen betegség vagy állapot áll-e a háttérben.

Bármikor megtörténhet, hogy furcsa, égető  érzést észlelünk a talpunkban. Amennyiben kényelmetlen cipőnek vagy egyéb, ismert dolognak tulajdonítjuk, könnyen megszüntethetjük az okot. Ha azonban sejtelmünk sincs, mi válthatta ki és többször előfordul, fontos megvizsgáltatnunk magunkat. Az égő  érzés a talpban több betegségre utalhat, vagy olyan szokásunkra, amely rombolja az egészségünket.

Cikkünk első részében a diabétesztől a krónikus veseelégtelenségig jutottunk, mint az égő érzés lehetséges okai. De mi lehet a többi?

7. Alagút-szindróma: az ún. alagút a bokacsont és a talpfej közelében található ínszalag csoport között található. Ennek belsejében a tibiális ideg váltja ki a talp alján az érzékelést. Ha sérülés miatt duzzanat jön létre, arthritis jelentkezik vagy esik a talp íve, ezek az állapotok nyomást gyakorolhatnak az idegre. Fájdalom, zsibbadás, bizsergés alakulhat ki, mely égő érzést okoz a talpban.

8. Vékonyrost neuropátia: gyakran a talpakban kezdődik, duzzanattal, viszketéssel és égő érzéssel járhat. Éjszaka, illetve nyugalmi állapotban rosszabbá válhat. A hideg és a meleg olykor rohamot vált ki. Okozhatják vércukor problémák – így a diabétesz esetében –, de gyakran nem derül ki a pontos ok. Bizonyos gének hajlamosabbá tesznek rá.

9. Hypothyreosis: az égő érzés oka lehet ez a pajzsmirigy betegség is. Ilyenkor a nyakban található, pillangó alakú szerv – a pajzsmirigy – nem termel elég hormont, ezért a testünk nem égeti olyan gyorsan az energiát. Ennek következtében az ember fáradt lehet, székrekedés gyötörheti, hidegre érzékeny lehet, feledékennyé válhat, libidója csökken. Az égő érzés a talpakban szintén gyakori tünet. Az orvosok nem biztosak benne, de lehetséges, hogy hosszútávon az állapot hatására túl sok folyadékmegtartás jön létre, mely nyomást gyakorol az idegekre.

10. Amyloidosis: a csontvelőben termelődő, rendellenes fehérje a test különböző részein halmozódik fel. A tünetek nem vehetők észre, míg nyilvánvaló nem lesz a probléma. A páciens elkezd fáradt lenni, gyenge, bőre vastagabbá válik és könnyen sérül, a szem körül lilás foltok alakulhatnak ki. Extra folyadék gyűlik fel. A megdagadó bokák és lábak extra nyomást helyeznek az idegekre, emiatt jelentkezhet az égő érzés a talpakban. Gyógymód nincs ellene, de a kezelés enyhíti a tüneteket.

11. Erythromegalia: az orvosok sem tudják, mi okozza pontosan – de lehetséges, hogy a vérerek nem tágulnak vagy szűkülnek megfelelően. A bőr ennek hatására pirosassá, meleggé válik, a talpakban égő érzés keletkezik – ahogyan ez a kezekben is előfordulhat. Egy roham percekig vagy napokig tarthat. Enyhülést hozhat a jeges vízbe merítés, de bizonyos esetekben akár ki is válthatja a tüneteket. Orvosunk javasolhat testápolót vagy gyógyszert, mely segít a tünetek enyhítésében.

hiv-fertozott

12. HIV és AIDS: a betegségben szenvedő emberek harmada idegkárosodást tapasztal. A vírus önmagában is károsíthatja az idegeket, de a betegségre használt gyógyszerek is. Ilyenkor az immunrendszer gyengébb, ezért olyan betegségek támadhatják meg a pácienst, mint a herpesz, tuberkulózis, melyek ugyancsak okozhatnak idegkárosodást. A zsibbadás, bizsergés, merevség az ujjakban, talpakban ezzel is összefügghet. A legjobb kezelést orvosunk javasolhatja.

13. Kontakt dermatitis: a mosószer, szappan, tisztítószer, viasz vagy bármilyen vegyi anyag irritálhatja a bőrt. Az egészségügyi dolgozók, a virágárusok, fodrászok, gépészek vagy takarítók mind ki vannak téve annak, hogy allergiás reakció alakuljon ki náluk. Ez tarthat pár óráig, de akár hosszabb időre is megmaradhat, ha a vegyi anyag a bőr felső, olajos védőrétegét kikezdi. Számoljunk be tüneteinkről orvosunknak. A kezelés az októl függ.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. idKálecz Károly

    Nekem a jobb karom alsó része szok zsibbadni,mozgatással megszünik a zsibbadás.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.