Egészséges tömegközlekedés: 7 szabály

Mindenhol megtalálhatóak a kórokozók, ám legnagyobb tömegben ott fordulnak elő, ahol sok ember zsúfolódik össze kis helyen.

Ez a leírás fokozottan jellemző a tömegközlekedésre, éppen ezért fontos, hogy erős immunrendszerrel vágjunk neki az utazásnak. Az alábbi hét tipp segíthet ennek elérésében.

Utazás előtt étkezzünk egészségesen

Tudjuk, hogy ennek nagy jelentősége van, mégis olykor szükséges emlékeztetnünk rá magunkat. Az erős immunrendszer alapja a megfelelő táplálkozás. Tömegközlekedési eszközök használata előtt fontos, hogy elegendő C- és D-vitaminnal lássuk el a szervezetünket – ezek egyik remek forrása a fokhagyma (ráadásul nagyobb valószínűséggel találunk üres helyet is így a buszon, bár ne lepődjünk meg, ha utastársaink kissé csúnyán néznek majd ránk).

shutterstock_557316523

Pozitív hozzáállás

A Carnegie Mellon Egyetem kutatásai szerint a pozitív életszemlélet erősíti az immunrendszert, és védelmet nyújt a megfázás ellen. Nem kell feltétlenül aktívan boldognak lennünk az utazás alatt, inkább az egész élethez való viszonyunkat érdemes vidámabbá tenni.

Utazás után mossunk kezet

A kórokozóktól való megszabadulás legjobb módja a gyakori kézmosás. Mindegy milyen szappant használunk, lényeg, hogy a művelet legalább húsz másodpercig tartson. Az antibakteriális szerek semmivel sem hatásosabbak a hagyományos termékeknél. Jó ötlet még, ha az út alatt a zsebünkben tartjuk a kezünket. Ha azonban véletlenül mégis hozzáértünk valamihez, ne tegyük vissza, mivel így teletölthetnénk a zsebünket kórokozókkal.

Gargarizálás az út előtt és után

A kórokozók másik melegágya a száj, ahol a rendszeres fogmosás mellett fertőzésgátló szerrel történő gargarizálással küzdhetünk ellenük. Ennek többféle módja van, keressük meg azt, amely számunkra a legmegfelelőbb.

fog10

Út előtt aludjuk ki magunkat

A kevés alvás olyan betegségekért tehető felelőssé, mint a daganatok, a szívbetegségek, az elhízás és a cukorbetegség. A közönséges megfázás is mindig ugyanarra a problémára vezethető vissza: a gyenge immunrendszerre, amely azonban rendszeres 6-8 órás éjszakai alvással erősíthető. Repülőre vigyük magunkkal a saját párnánkat és takarónkat, ezzel is csökkentve a kórokozókkal való találkozás valószínűségét.

A jármű elejére vagy végére üljünk

A legtöbben középen foglalnak helyet, így a járműnek azt a részét lehetőleg kerüljük el. Az ablak melletti ülések, vagy ha egy barátunk utazik mellettünk, valamennyire elszigetelnek a beszélgető és köhögő emberektől.

Út után masszázs

Több kutatás egybehangzó eredményei szerint a masszázs csökkenti a stresszt, az idegességet és a vérnyomást. A kortizol nevű hormonok lebontásában is segít, amelyek idegesség hatására termelődnek, és károsítják a szervezet védekező sejtjeit. Nem kell ehhez profi masszőrhöz fordulni, akár a szeretteink is segíthetnek a lazításban.

Forrás: