Égéses sebek, fekélyek

Új költséghatékony gyógyszer az égéses sebek, fekélyek kezelésére.

Kifejlesztettek egy költséghatékony, nanométeres nagyságú gyógyszert, mellyel kezelhetők a krónikus sebek, mint például az égések, vagy a cukorbetegség miatt keletkező lábszárfekélyek.

A cukorbetegség egy robbanásszerűen terjedő egészségügyi probléma, mely a világ lakosságának csaknem 3 százalékát érinti. A betegség miatt romlik a keringés, gyakran keletkeznek nehezen gyógyuló sebek a bőrön. Fájdalom, fertőzések kísérik, sokszor a végtag amputációja marad csak megoldásként.

krém

Több növekedési faktornak nevezett fehérjéről is kiderült, hogy felgyorsítják a gyógyulási folyamatot, csak sajnos nagyon sokba kerül az előállításuk, és nem is tart sokáig a hatásuk. A Héber Egyetem és a Harvard tudósai azonban genetikai eljárással állítottak elő egy “robot” növekedési faktor fehérjét, mely a hőmérsékletre reagál. Ha emelkedik a hőmérséklet, akkor ezeknek a fehérjéknek a tucatjai állnak össze nanorészecskévé, ami több mint 200-szor kisebb egy hajszálnál. Ez a tulajdonság sokat egyszerűsít a fehérje tisztítási folyamatán, így nagyon olcsó lesz az előállítása. Segítségével lehetővé válik az is, hogy a növekedési faktor a helyén maradjon az égés vagy a seb területén.

bor

A tudósok “robotnak” hívják a felfedezésüket, mivel a robotok is olyan gépek, melyek a környezetükre egy specifikus tevékenység végrehajtásával reagálnak. A fehérje is pontosan így tesz, hő hatására.

A kutatócsoport által kifejlesztett kísérleti gyógyszer egy topikális kenőcs, már megkapta a szabadalmat. Cukorbeteg egerek krónikus sebeit már kezelték vele, és elképesztő módon gyorsította a gyógyulást. A cél az, hogy hamarosan embereken is végezzenek klinikai kísérleteket a tesztek és finomítások elvégzését követően.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.