Ébresztő immunrendszer

Ilyenkor télen csak úgy hemzsegnek az immunrendszert veszélyeztető kórokozók. Számos módszer, vitamin, csepp, és táplálék kiegészítő ígér hasznos segítséget, de vajon tényleg hatnak?

Egy egészséges szervezet esetében az immunrendszer elpusztítja az ártalmasnak ítélt élő organizmusokat, képes semlegesíteni számos mérgező anyagot, lebontani az öreg sejteket, méregteleníteni és tisztítani a testet, védekező anyagokat felhalmozni és ellenállóvá tenni a szervezetet számos, már leküzdött baktérium és vírus ellen.

Csakhogy az utóbbi évtizedekben megfordulni látszik ez a folyamat. Ahelyett, hogy az immunrendszer rombolná a veszedelmes kórokozókat, mi magunk pusztítjuk azt a rossz életmóddal, a toxikussággal, a kevés testmozgással, a káros szokásokkal és a napfény hiányával. Mindemellett pedig ipari mennyiségben halmozunk fel táplálék kiegészítőket, cseppeket és vitaminokat, hogy ellensúlyozzuk a sok-sok egymásra épülő kockázatos tényezőt.

A bőség zavara

Csodabogyók garmadája vesz körül bennünket. Gyártók és találó reklámhadjáratok ösztönöznek arra, hogy egymás után kapkodjuk a méregdrága vitaminokat. Ez persze kényelmesnek tűnik, de ne ringasd magad illúziókba, a pirulák semmiképp sem fedezik, maximum pótolják a szükséges igényt. A rossz életmód mellett pedig aligha érnek valamit.

vitamin_kalkulator13Táplálkozási és életmód-tanácsadók egytől egyig úgy vélik, hogy ha helyes és változatos étkezést végzünk – amelynek a többségét nyers zöldségek, gyümölcsök, de főképpen azok levei, zöld leveles saláták, gyógynövények és főzés nélkül készített levesek alkotják – bizony nincs szükségünk semmilyen plusz táplálék kiegészítőre, kapszulába zárt vitaminbombákra és egyéb szerekre.
Na de tegyük a szívünket a kezünkre, és valljuk be őszintén, a legtöbben örülünk, ha délben megérkezik a futár az ebédünkkel, keveset alszunk és az időnk nagy részét folyamatosan a problémák rágódásával töltjük. Ez pedig mindennek kedvez, csak a kórokozók ellenségeként ténykedő T-limfocitáknak nem, akik igyekeznek kivégezni a betolakodó kórokozókat, persze csak akkor, ha elég van belőlük aktív állapotban.
Hasznos segítségek

Igyekezz elsősorban az életmódodon változatni, amennyiben pedig úgy érzed, hogy ez nem megy teljes egészében, vess be néhány hasznos segítséget elsősorban a természetből. A jó öreg C- vitaminbomba például még mindig a leghatékonyabb fegyver ilyenkor ősszel a szervezeted számára.

Ha nem szeretnéd tömörített formában bevenni, egyél sok paprikát, brokkolit, kivit, csipkebogyót és homoktövisbogyót. Ezeknek ugyanis a legmagasabb a C-vitamin tartalma. De kiválóan aktiválja a T-sejteket a grépfruitmag csepp, a macskakarom és a kasvirág is.

csipkebogyo3

csipkebogyo3

A reggeli kávé helyett pedig igyál inkább zöld vagy vörös teákat. A citromfű, bodza, hársvirág és csipkebogyó kiválóan segít a fertőzések legyőzésében. Ugyanakkor a hideg idő beköszöntével kihagyhatatlan az étkezésből a búzacsíra, a fokhagyma és az olajos magvak.

Hidegben meleget?

Az ősz hozza magával a hideget, ami bizony gyengíti az immunrendszert. A lehető legrosszabb azonban, amit csak az immunrendszered védekezőképessége ellen elkövethetsz, hogy a hideg őszi napokban több réteg ruhában naphosszakat ücsörögsz a fűtött irodában majd a lakásban, lehetőség szerint pedig még úton hazafelé is a maximumra tekered a fűtést a kocsiba, majd otthon beülsz egy forró kád vízbe.

Lehet eső vagy hó, hideg vagy meleg, a külső ingerek egytől egyig a mi védelmünket aktiválják. Vagyis a megfelelően adagolt hideg edzi az ereket és ez által az immunrendszert. Ezért ha ütőképes védelmet szeretnél a vírusok és baktériumok ellen, legjobb, ha hetente legalább egyszer beiktatod a szaunázást, a hideg-meleg váltózuhanyt és minden nap sétálsz a friss levegőn.  Így a tested megtanulja, hogyan álljon át gyorsabban a szokatlan hőmérsékletre. Tedd rendszeressé a mozgást, bármilyen pulzusnövelő gyakorlat hasznos az immunrendszer számára, ugyanis olyankor az is fokozottabb védősejt-termelésre kapcsol.

szauna2

Védőoltás pro és kontra

A védőoltások alapelve logikusnak tűnik: Bizonyos betegségek, vagy mikróbák legyengített verziójából, valamilyen emberi, vagy állati közegből előállított oltóanyaggal mesterségesen védelmet kelteni. Vagyis, ha létezik védőoltás, a betegség elkerülhető. A vizsgálati eredmények azonban nem ezt mutatják. A védőoltások egyeseknél nemcsak hogy haszontalanok, de még veszélyes mellékhatásokkal is járnak.

Ha a szervezet ugyanis önmagától nem képes védelmi reakcióra, akkor bizony mesterségesen felingerelve sem lesz az. Vagyis a gyenge immunrendszer, gyenge is marad. Ezért számos orvos, tudós és kutató véli, hogy elsősorban megerősítésre van szükség, nem pedig oltásra. Ne feledd! Az immunrendszer képes regenerálódni a testtel együtt, ezért az életmódváltást sohasem késő elkezdeni!

Forrás: