Durva fertőzés a vízből: majdnem belehalt a vakációzó

Mi úszik a vizecskénkben? – ezt a kérdést nyugodtan feltehetnénk azok után, hogy egy amerikai nagypapa csaknem életét vesztette a gondtalan fürdőzést követően. A fertőzés a vízből származott.

Megdöbbentő, milyen gyorsan horrorba fordulhat egy ártalmatlan, vasárnap délutáni kikapcsolódás. Mindent elront egy fertőzés a vízből, ahol azelőtt semmi bajunk nem volt.

Az 50 esztendős, biztonsági őrként dolgozó Brian Parrott máig nem képes megnézni a róla szóló híradást sem, mert szinte el sem hiszi, ami történt vele. A Galveston-ban élő nagypapa egy kellemes vasárnapot töltött fiával és unokáival a tengerparti strandon. Hétfőn munkába ment, mint mindig. Ám keddre belázasodott és a jobb lába pirosassá változott. Szerdán már szivárgó hólyagok borították a végtagot. Csütörtökön a férfit bevitték a sürgősségi osztályra, ahol az orvosoktól hihetetlen tájékoztatást kapott: akár a lábát, vagy az életét is elveszíthette volna.

Parrott-ot egy ritka, ám agresszív baktérium támadta meg – egy fertőzés a vízből -, melynek neve Vibrio vulnificus.  Az Egyesült Államokban évente 120 esetet regisztrálnak a CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Járványkezelési- és Megelőzési Központ) szerint. Ha a fertőzés bejut a véráramba, az esetek felében halálos. Ráadásul több módon el lehet kapni: akár meleg sóval való érintkezéskor, sós víztől, vagy ha az ember szennyezett tenger gyümölcseit eszik, például osztrigát.

víz1

A biztonsági őr máig nem tudja, hogyan alakulhatott ki nála a probléma, tudomása szerint nem volt rajta egyetlen nyílt vágás vagy seb sem, ahol a baktérium bejuthatott. Orvosai szerint a fertőzés a vízből származhatott, úszás után támadta meg őt. Szerettei szerint semmi előjele nem volt, hogy a nagypapa megfertőződött.

A Brian Parrottéhoz hasonló esetekben az áldozat gyakran nem veszi észre, hogy gond van. A strandon ráadásul aligha gyanakszik ilyesmire az ember. Ám sajnos sok strand nem elég tiszta, s semmi figyelmeztetést nem kapnak a látogatók.

Az amerikai strandokon nemcsak a Vibrio vulnificus jelent problémát.  Ez a fertőzés a vízből csupán egy a sok közül – 2016-ban már a mérgező alga, illetve a fekália miatt kialakuló, magas baktériumszint is gondot okozott.

Mindez jelentős probléma az Egyesült Államokban, s általában a csapadékkal hozható összefüggésbe – mondta el a Natural Resources Defense Council vezető ügyvédje és a víz program igazgatója, aki figyelemmel kíséri a vizek minőségét.

2016 júniusában négy államban hirdettek szükségállapotot, mivel számos népszerű strandon vastag, büdös iszap borította a vizet, kékeszöld algákkal, amelyek a partra sodródtak, miután a folyókban kifejlődtek, melyeket az Okeechobee tó táplál.

A Treasure Coast kisebb-nagyobb megszakításokkal 30 éve bajlódik az algákkal, ám az idei év az eddigieknél sokkal rosszabb. A fertőzés a vízből igen könnyen megtörténhet.

A kék-zöld algák microcistin nevű mérget termelnek, amely kiütéseket vagy hólyagokat okoz a bőrrel érintkezve. Ha lenyelik, gyomorfájdalmat, hányingert, hányást, fejfájást, hasmenést és lázat vált ki. A torkot és a tüdőt belélegezve irritálhatja.

A Mississippi öböl partján szintén figyelmeztetik az embereket, mivel magas szintet mértek az enterococcus nevű baktériumból, mely az ürülékben található meg. A fertőzés a vízből tehát itt is elég esélyes.

viz2

Valószínűsíthetően magas a baktériumok szintje a Dél-Karolinai strandokon is – köztük a turistacélpontnak számító Myrtle strandon – a csapadékvíz lefolyás miatt.

Nemcsak a fertőzés a vízből okoz azonban gondot – az eső maga számos módon vált ki problémát. A városokban nagyon sok helyen vannak összekötve egymással a csatornák és vízlefolyók. A heves esők miatt a szennyvízrendszerek túlcsordulhatnak, és a szennyvíz továbbfolyhat az óceán irányába. Az eső más szennyeződéseket, így olajat, szemetet, növényvédő szert, műtrágyát moshat le az utcák felszínéről, majd viheti bele a vízbe, amely az állatokra és az emberekre is nagy veszélyt jelent.

Amerikában az embereknek lassan állandóan követniük kell a tájékoztatásokat a vizeikre nézve. Ráadásul nem is mindegyik strand teszteli azok minőségét, vagy az ellenőrzés nem teljesen naprakész.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php