Drasztikusan megnőtt az elhízottak száma

Mára 650 millió felnőttet és 125 millió gyereket érint

Az egész földgolyón átívelő összefogás tanúi lehetünk a mai napon az elhízás-járvány megállítása érdekében.

Az új időpontban, 2020. március 4-én megrendezésre kerülő első, egyesített Elhízás Világnap Észak-Amerika, Európa, Ázsia, Dél-Amerika, Óceánia, Afrika Elhízástudományi Társaságai, és más, elhízással foglalkozó szövetségek, egyesületek, illetve a Nemzetközi Diabetes Szövetség összefogásából született meg, mert egyértelművé vált, hogy csak egyesült erővel van esély az elhízás krízis megoldására.

Az új Elhízás Világnap jelentőségéről kérdeztük Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológust, a MediFat igazgatóját.

Az elmúlt években számos sikeres Elhízás Napot és Elhízás Hetét rendeztek meg világszerte több időpontban, az USA Nemzeti Elhízás Hetétől az Európai Elhízás elleni Napig, az Indiai Elhízás Naptól az Elhízás Világnapjáig.  Ezek az elhízással kapcsolatos események több mint 1 milliárd emberhez juttatták el az elhízás megállításával kapcsolatos főbb üzeneteket, de ma már ennél is nagyobb aktivitásra, még több ember, még több döntéshozó elérésére van szükség. Az elhízottak számának növekedése ugyanis kritikus méreteket öltött, mára 650 millió felnőttet és 125 millió gyermeket és serdülőt érint világszerte. Ráadásul az elhízás, mint krónikus, kiújulásra hajlamos betegség komplexitása, a fenntartható megoldások kifejlesztésével kapcsolatos kihívások, az elhízás stigmatizálásának visszaszorítása, a narratíva megváltoztatása már világméretű együttműködést igényel. Az új Elhízás Világnapján és egész héten, a 2020.március 1-7. között zajló Elhízás elleni világhéten az egyes régiók, országok, városok szerveznek eseményeket, rendezvényeket. Egyre nagyobb szerepet kap az interaktív kommunikáció és az online aktivitás is a célok és üzenetek minél szélesebb körű terjesztése érdekében” – árulja el Dr. Gajdács Ágnes.

Legfőbb cél: Zéró növekedés az elhízás gyakoriságában 2010-2025 között!

Az új Elhízás Világnap és Elhízás elleni világhét legfőbb, elképzelhetetlenül nehéz, mégis inspiráló célja az elhízottak számbeli növekedésének megállítása, a 0% növekedés a 2010-es szinthez képest 2025-re. A cél nagyságát szemlélteti, hogy a jelenlegi növekedési ütem alapján 2025-re 2,7 milliárd felnőtt, és közel 270 millió gyermek és serdülő szenvedhet majd a túlsúly és elhízás következményeitől világszerte az előrejelzések szerint” – teszi hozzá a szakember.

Külön figyelmet kell fordítani a gyermekkori elhízás visszaszorítására, hiszen a most súlytöbblettel élő gyermekek felnőttként is súlyproblémákkal küzdenek majd. Jelenleg globálisan a fiatal nők több mint 10%-a már az első terhessége előtt elhízott, és a terhesség előtt elhízott anyák gyermekeinek 15%-a 4 éves korában már szintén elhízott. Az elhízott 6-7 éves gyerekeknél 3-10-szer, az elhízott serdülőknél 5-20-szor nagyobb a felnőttkori elhízás gyakorisága. A gyermekkori túlsúly és elhízás több gyermek- és felnőttkori, egyébként megelőzhető betegség (pl. 2. típusú cukorbetegség, bizonyos daganatos betegségek, szív- és keringési betegségek, nem alkoholos zsírmáj ismert rizikófaktora.

Ha a tendencia folytatódik, 2025-re:

–     12 millió elhízott gyermeknek lesz csökkent glukóz toleranciája

–     4 milliónak 2. típusú cukorbetegsége

–     20 milliónak magas vérnyomás betegsége

–     30 milliónak nem alkoholos eredetű zsírmája.

A cél elérésére 5 év áll rendelkezésre, nincs idő tehát további halogatásra, inaktivitásra, cselekedni kell az egyén szintjén, de szükséges a közösségi összefogás, a kormányzati akcióterv kidolgozása, és az egészségügyi ellátórendszer szintjén is ki kell dolgozni az elhízás megelőzésének, kezelésének, visszaszorításának átfogó stratégiáját. Minden egyéni elhatározás és tett, minden megoldás és minden intézkedés a szakemberek és döntéshozók részéről egy lépéssel közelebb visz a cél eléréséhez.

Az Elhízás Világnap további céljai:

  1. A tudatosság növelése és az elhízással kapcsolatos kihívások megértése, a megoldások felsorakoztatása.
  2. Támogatók bátorítása – Minden hang, minden támogatás számít, ezért bátorítanak minden szervezetet, támogatót az elhízás elleni küzdelemben való aktív részvételre.
  1. A kormányok, döntéshozók bátorítása olyan sürgős intézkedések meghozatalára, végrehajtására, melyek alkalmasak az elhízás járványszerű terjedésének megállítására 2025-ig.
  2. Nemzeti tapasztalatok, kutatási eredmények megosztása, a jól bevált intézkedések minél szélesebb körű elterjesztése céljából.

Deklaráció az elhízás leküzdéséért

A célok elérését szolgálja az a deklaráció is, melyet az elhízástudományi és diabetes társaságok vezetői tettek közzé és írtak alá az új Elhízás Világnap alkalmából. A nyilatkozat a felhívja a döntéshozók figyelmét az elhízás gyökereinek megismerésére és a sürgős cselekvés fontosságára, minél hatásosabb nemzeti akcióterv kidolgozására az elhízás visszaszorítása érdekében. A deklaráció felhívja arra is a figyelmet, hogy minden elhízással küzdő ember megérdemli a tiszteletteljes bánásmódot és egyenlő elérés lehetőségét az elhízás megelőzésére és kezelésére irányuló eljárásokhoz az egészségügyi ellátórendszerben. Még egyszer hangsúlyozzák, hogy az elhízás krónikus betegség, többféle kiváltó okkal, és számtalan kísérőbetegség kockázatával, mely súlyos hatást gyakorol az egyénre, a családokra, a gazdaságra és társadalomra egyaránt. Bővebben:  (https://www.worldobesityday.org/get-involved/declaration-for-world-obesity-day

Az elhízás problémaköre Magyarországot kiemelten érinti, hiszen Európában a legelhízottabb nemzet a magyar, és világviszonylatban is éppen csak lemaradtunk a dobogóról.

Nemzeti Elhízás Kártya

Az idei Elhízás Világnap egyik újdonsága az adott országra vonatkozó elhízással kapcsolatos  adatokat mutató Nemzeti Elhízás Kártya kidolgozása, mely standardizált adatok felhasználásával szemlélteti az elhízottak számát és  növekedési arányát, az elhízással összefüggő egyes betegségek (cukorbetegség, magas vérnyomás és szívbetegség)  előfordulási gyakoriságát, a cukorbetegséggel összefüggő halálozást, mint az egészséggel kapcsolatos jó mutatószámot, az elhízással összefüggő egészségügyi költségeket, és mindezek alapján Nemzeti elhízás rizikó pontszámot hoztak létre, ez Magyarország esetén 8/10 – tehát magas riizikóba sorolást jelent (8/10 értéket Magyarországon kívül csak az USA esetén találhatunk!). Bővebben: https://www.worldobesityday.org/resources/score-cards – hívja fel a figyelmet Dr. Gajdács Ágnes.

Elhízás elleni világhét 2020 – Egy hét odafigyelés az elhízás ellen

„Most először kapcsolódik az Elhízás Világnapjához egy egész hétnyi odafigyelés és aktivitás az Elhízás elleni Világhét formájában. Különlegesség, hogy a világhét minden egyes napján egy előre meghatározott témára fókuszál a kommunikáció.

Az Elhízás elleni Világhét 2020 programja:

március 1. Indulás. Ráhangolódás a világhétre

március 2. Pszichés gátak, stigmák

március 3. Az elhízás korszerű, komplex szemléletű gyógyítása

március 4. Elhízás Világnap események

március 5. Az elhízás ára

március 6. Veszélyben a gyermekek és a jövő – a gyermekkori elhízás

március 7. Együtt könnyebb – összefogás az elhízás leküzdéséért

Az Elhízás elleni Világhét remek alkalom arra, hogy mi magunk is kipróbáljuk, hogy akár apró változtatásokkal is tehetünk saját magunk és a közvetlen környezetünk egészséges testsúlyáért. A napi témák segítenek abban, hogy egyes problémát még részletesebben megismerjünk, hiszen így nő a problémák megoldásának hatékonysága is. A Világhéten az egyes témákról részletesebben is beszámolunk.

Én is odafigyelek!

Az Elhízás elleni Világhét remek alkalom arra, hogy mi magunk is kipróbáljuk, hogy akár apró változtatásokkal is tehetünk saját magunk és a közvetlen környezetünk  egészséges testsúlyáért.

Fotó: 123rf.com

Kezdjük például a testmozgással!

Járkáljunk többet a megszokottnál, menjünk lépcsőn a lift helyett! Minden lépés számít, motivációs eszközként használjunk lépésszámlálót, napi fél óra gyaloglás kb. 3-4 ezer lépést jelent, 7500 lépéstől már közepesen aktív életmódot folytatunk!

Az ülőmunkát óránként 5 percre függesszük fel, járjunk egyet, nyújtózkodjunk, ez egy nap alatt akár 60-130 kcal mínuszt jelent. A gyerekek tanulás közben 20 percenként mozogjanak 5 percet, ezt az iskolai tanórákon is érdemes bevezetni!

Szülőtaxi üzemmódban a várakozási időt az autóban/helyszínen üldögélés helyett töltsük mozgással, gyalogoljunk, fussunk!

Figyeljünk a táplálkozásra is!

Tartsunk üdítőital-mentes hetet, igyunk inkább vizet, teát. Törekedjünk a megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztására, és gyermekünket is figyelmeztessük erre!

Mérjük ki a naponta minimálisan ajánlott 2 adag gyümölcs és 3 adag zöldség mennyiséget (1 adag 8 dkg), és egy héten keresztül a családból mindenki fogyassza el ezt az adagot!

Ne mondjuk, hogy nem szeretjük a zöldségeket/gyümölcsöket, keressük meg azokat, amelyek ízlenek!

Próbáljuk ki a nasi-mentes hetet, együnk 3 óránként, a napi három főétkezés mellett csomagoljunk tízórait és uzsonnát magunknak/gyermekünknek. Ezen a héten ne vegyünk nasit, számoljuk fel az otthoni készleteket!

Kiegyensúlyozottság

“Aludjunk többet, próbáljuk meg csökkenteni a stressz – szintünket. Töltsünk kevesebb időt a képernyő előtt, mutassunk példát gyermekünknek! Találjunk ki érdekes közös programokat, töltsünk együtt több minőségi időt!”– javasolja Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus, a MediFat igazgatója.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.