Dr. Google veszélybe sodor!

Hasznos dolog az internet, számos segítséget nyújt nekünk – ám szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy nem kevesen félrediagnosztizálják magukat a világháló “segítségével”

Két évtizeddel ezelőtt, ha valamilyen problémánk volt, eddig nem érzett tüneteket tapasztaltunk, az orvos volt az első megoldás. Ma az internet – ha valamilyen egészségügyi problémával szembesülünk, könnyebbnek és gyorsabbnak tűnik online választ keresni arra, mi lehet a bajunk, mint várni egy orvosnál kért időpontra.

Ám kutatók szerint Nagy-Britanniában négyből egy nő félrediagnosztizálja magát az internet alapján – majd rossz terméket vesznek, amellyel gyógyítani igyekeznek magukat. A Google sok tekintetben nagy segítség lehet, de ritkán találják el a helyes diagnózist vele az emberek.

Amellett, hogy rossz diagnózist állapítanak meg, a tünetek online keresése és az öndiagnosztizálás tízből egy nőnél kellemetlen mellékhatásokhoz vezet.

munka39

Aggodalomra ad okot, hogy a hölgyek csaknem fele a net alapján akarja kideríteni, mi a problémája és anélkül keres gyógymódot, hogy nem kérdez meg egy orvost, ez-e a pontos diagnózis.

Az internetbe vetett bizalom egyre nagyobb méreteket ölt az orvos, a család, a barátok véleményével szemben. Brit kutatók szerint az emberek ötöde tévesen diagnosztizálja magát és azt gondolja, hogy komoly betegsége van, például rákos.

A kutatók szerint a következő betegségekre kerestek rá leggyakrabban az emberek (és rosszul diagnosztizálták magukat azzal): mellrák, a rák más fajtái, magas vérnyomás, asztma, arthritis, depresszió és diabétesz.

A tünetek pedig, amelyek a netes keresést elindították, többnyire: alvásproblémák, fejfájás depresszió, szorongás, izommerevség, gyomorprobléma, krónikus izomfájdalmak, komoly fáradtság- és kimerültség érzés, viszketés, bőrérzékenység.

A leginkább mellrákkal diagnosztizálták magukat a nők helytelenül – sok esetben az volt a fő gond, hogy kellemetlennek érezték tüneteiket a családjukkal vagy barátaikkal megvitatni.

asztal2

Először maguk próbálták megoldani a gondot, mielőtt másoktól kérnek segítséget. Sőt, volt, aki rettegett attól, hogy orvosnak számoljon be tüneteiről…

Csak végső esetben keresték fel az orvost. Meghökkentő, de 20-ból egy nő akár éveket is várt, mire felkeresett egy doktort a tüneteivel. Mindez igen veszélyes, hiszen bizonyos betegségek felismerésének a halogatása komoly következményekkel jár.

A bakteriális vaginosis például, amely kétszer olyan gyakori, mint hinnénk, és 3-ból 2 nő nem jól diagnosztizálja, a meddőséggel, vetéléssel is összefügghet egy terhesség során.

Eközben az internetes öndiagnosztizálás egyre népszerűbb. Valóban számos hasznos információt begyűjthetünk, és el is oszlathatja félelmeinket, de sajnos igen könnyű hibákat véteni.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.