Demencia – Segítség és érzelmi viharok

Alzheimer-kórral vagy más demenciával élő családtagról gondoskodni komoly feladatot jelent.

A tapasztalatok szerint a személyes gondoskodást nyújtók gyakran számolnak be olyan nehéz érzésekről, mint a harag, félelem, neheztelés, bűntudat, tehetetlenség és gyász. Sokan hajlamosak vagyunk emiatt aztán még rosszabbul érezni magunkat – pedig csak arról van szó, hogy mi is emberek vagyunk!

Vegyük is sorra, milyen érzések szoktak felmerülni személyes gondoskodást nyújtó szerepünkben.

Fotó: 123rf.com

Szorongás és aggodalom – tarthatunk attól, hogyan vesszük majd a megnövekedett felelősséggel járó kihívásokat, vagy épp attól, hogy mi lesz, ha valami történik velünk. Sokan a jövőtől, szerettük betegségének előrehaladásától is szoronganak.

Düh és neheztelésirányulhat ez a szerettünkre, akármennyire is tudjuk, hogy ez az érzés irracionális; de az is lehet, hogy az egész világra haragszunk, netán valamelyik konkrét családtagunkra vagy ismerősünkre, akiket nem terhel annyi felelősség, mint bennünket.

Bűntudat – sokan érzik úgy, nem tesznek eleget demenciával élő hozzátartozójukért, nem nyújtanak “jobb” gondoskodást, türelmetlenek, nem fogadják kellő beletörődéssel az élethelyzetet, vagy épp ha messze élnek a betegtől, akkor a távollétük miatt.

Gyász – a demenciával élőről történő gondoskodás során számos alkalommal élhetünk meg veszteséget (az elképzelt jövőét; a félretett álmokét vagy célokét), sokszor előre is gyászoljuk a szerettünket.

Fotó: 123rf.com

Nagy megkönnyebbülést szokott jelenteni, amikor valaki el tudja fogadni ezeket a természetes érzéseket, hiszen csak ezt követően tudjuk őket a helyükre tenni, megfelelően kezelni magunkban. Ugyanakkor tartsuk szem előtt és fogadjuk önmagunkat megértéssel azzal kapcsolatban, hogy még ha értjük is, hogy miért érzünk úgy, ahogy, attól még felkavaró lehet mindez. Ne hagyjuk felgyülemleni érzéseinket, beszéljünk róluk! Találjunk akár csak egy bizalmast is, akivel megoszthatjuk, min megyünk keresztül és akikről úgy érezzük meghallgat és megért. 

Amennyiben úgy találjuk, hogy elakadtunk nehéz érzéseinkben, mindenképp kérjünk pszichés segítséget – nem kell egyedül küzdenünk a nehézségekkel!

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.