Demencia – Összefogás a diagnózis után

Az Alzheimer-kór vagy más demenciák megállapításáig gyakran hosszú és kacskaringós út vezet. Sokan azonban ezt követően nem is igazán tudják, mi a következő lépés. Az alábbiakban hozzátartozók közös tapasztalatai alapján összeállított listát talál, ami segíthet pontosan megtervezni a következő életszakaszt. 

Ideális esetben ezt nem egyetlen hozzátartozó, hanem a demenciával élő személy és az összes közeli személyes együttesen, a feladatokat egymás között felosztva beszéli meg és alakítja ki, hogy a lehető legtámogatóbb közösséget hozhassunk létre a demenciával való együttélésre.

Fotó: 123rf.com

Beszéljünk az orvosunkkal és gyűjtsük össze a következőket:

  • Diagnózis: mi is ez pontosan és mik a tünetek? Milyen technikákkal tudjuk kézben tartani a tüneteket? Mire számíthatunk 1, 5 és 10 év múlva? Milyen változások várhatóak és ezekkel hogyan tudunk megküzdeni?
  • Helyi közösségi ellátás: be tud-e utalni az orvosunk olyan, a lakóhelyünkön elérhető szolgáltatásba, mint a támogató csoport, szociális ellátás, programok, nappali foglalkoztatók? Testi és lelki egészségben is gondolkodjunk.
  • Rehabilitáció: elérhető-e valamilyen kiegészítő terápia, mint fizioterápia, logopédia, mozgási rehabilitáció, dietetikus, pszichológus, szociális munkás, speciális gyógytorna, terápiás csoportok?

Fotó: 123rf.com

A demenciával élő és a hozzátartozói által közösen kidolgozandó terv:

  • Segítség módja: közös döntések az egészségügyi, pénzügyi és mindennapi élet kérdéseiben.
  • Kikapcsolódás: Milyen szabadidős tevékenységeket, hobbikat szeretne végezni? És milyen testmozgást? Ha fel kell adnia a vezetést, a közlekedés kérdéséről is most kell dönteni.
  • A diagnózisról: ki és mennyit tudjon a diagnózisról? Ha még dolgozik, hogyan beszéli majd ezt meg a munkaadójával?
  • Megbízott képviselők: kik járhatnak el orvosi és jogi, valamint pénzügyi kérdésekben a nevemben? A különböző területekre külön embereket is kijelölhetünk.
  • Helyi lehetőségek: vannak-e olyan közeli klubok, programok, társasági események, amikre szívesen eljárnánk a szellemi hanyatlás ütemét lassítandó?

A közös tervezés legnagyobb előnye, hogy mind a beteg, mind a gondoskodást nyújtó úgy érezheti, van kontrollja folyamat felett és megvannak a kezében azok az eszközök, amik segítségével magabiztosan navigál majd az előtte álló időszakban. Ne siessük el tehát a megbeszélést akkor sem, ha kellemetlen feladatnak tűnik elsőre, hiszen igen fontos döntésekben tudunk most megegyezni.

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.