Demencia – A legfontosabb tények és adatok

A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia világszerte súlyos problémát jelent.

Európában több mint 7 millió, Magyarországon legalább 200.000 ember lehet közvetlenül érintett. Mivel ez a betegségcsoport súlyos terheket ró a betegre és környezetére, a közvetetten érintettek száma ennek többszöröse. Becslések szerint évtizedünk közepére 150 millió demens beteg él majd a Földön.

Fotó: 123rf.com

 • A világon 44 millióan szenvednek Alzheimer-kórban.
 • A világon a betegséggel és a betegek ellátásával kapcsolatos költségek becsült értéke 2016-ban mintegy 605 milliárd dollár, a magyar GDP négy-ötszöröse.
 • Az ápolásban résztvevő hozzátartozók mintegy 40%-a magas vagy nagyon magas érzelmi válságról, stresszről számol be.
 • 45%-kal növeli a demencia kockázatát a dohányzás.
 • 65% a nők aránya a 65 évnél idősebb, diagnosztizált betegek körében.
 • 65 év feletti demens betegeknél az átlagos várható túlélés 8 év, ugyanez 90 éves kor felett 3 év.
 • A kórra jellemző tünetek megjelenését akár 10-30 évvel előzhetik meg az agyat érintő elváltozások.
 • Magyarországon mintegy 200.000 demenciában szenvedő beteg él.

Forrás: Napidoktor.hu


3 hozzászólás

 1. Jáger László

  Csak remélni tudom,hogy nem érem +!!!???…
  barátilag
  J.L.

  Válasz
 2. Süle Kornél

  8 éve ápolom feleségemet aki egy agyi infarktus után a demenciát ,majd később még az Alcheimer kor betegséget is megkapta,Jelen pillanatban még önmaga de ez már egyre gyengül nála,nem ismeri az órát meg,nem tudja ahogy milyen napszak van,nem emlékszik egy két perccel előbb elmondott dolgokra,nem törödik magával ,nem képes már ellátni magát állandó kényszer képzeletei és hallucinációi vannak,.Többször volt pszichiátriai kezelésen legutóbb 3 hónap zártosztály ahol sikerült véglegesen elrontani azt a kis állapotot is amikor még értettem is hogy mit mond valamilyen formában lehetett vele kommunikálni.Ma már azt sem lehet,Évek óta csak alszik ,enni kel fel és még hála Istennek a szükségleteit ellátja,Én már erőm végén vagyok lassan feladom ,mert nem birom már szegény kinlódásását nézni ,bánt hogy tehetetlen vagyok,Vissza a pszichiátriára nem akarom vinni hiszen saját felelősségemre kellett elhoznom mert annyira megromlott ott az állapota, Megpróbáltam ápolási dijat kérni ,minden lapot kitöltöttem minden adatot leadtam,az orvosi igazolásokat mellékeltem,de nem adták meg mert nyugdijas vagyok és kapok nyugdijat.Micsoda aljas eljárás ez,egyesek halálra lopják magukat akkora vagyonokat harácsolnak össze hogy már maguk sem tudják mennyi pénzük van,Tőlünk meg azt a pár ezer ft-ot is sajnálják,A benzin drágult és drágulni is fog ezáltal mindennek fel megy az ára amit szállitani kell,Nekem is ha a páromnak eszméletvesztéssel járó rohamai vannak saját kocsival viszem be a sürgősségire ,mert ha a betegszállitókat várom azok néha elég későn érnek ide,ezt a benzint is nekem kell megvennem akkor az utána járás egy pszichés beteget nem lehet csak ugy megára hagyni a zárt osztályon,anno minden nap bent voltam nála ,tudnék mesélni az ottani embertelen állapotokról,Magam is beteg vagyok a két lábszáram fekélyes nem tudom meddig tudok majd járni és nincs aki segitsen , füvet kaszálni ,ugy kell kifizetnem azt is ha van aki lekaszálja 5000 ft a kézi és 3000 ft pluszban a kert traktoros kaszálása, azt sem biztosit az önkormányzat ,kifizetném nekik is de magasról tesznek ránk betegekre! Azt mondta a miniszterelnök úr hogy senkit nem hagyunk az út szélén!Tényleg csak azt felejtette hozzá tenni a betegek kivételével!Nem elég a jövedelmünk a betegség ellátására a és a megélhetésre egyaránt ,Most mit csináljak törjek be,raboljak bankot vagy kössem fel magam ez volna az egyszerübb de akkor mi lesz szegény feleségemmel? Vigyem magammal őt is?

  Válasz
 3. beck

  Szia, velem is az történt 39 évesen stroke, majd demencia, agyterület elhalás. Én erős akaratú vagyok, csökönyös. Volt,hogy egy mondatot 20 szor olvastam,és visszamondtam. Minden nap új kihívásokat keresek az agyamnak, főleg itthon tanulmányokat folytatok. így az átlagembernél több ismeretre tettem szert különböző tudományágakban. 1-2 óra strapát bír a fejem, erőltetem magam. Utána lefekszem, csendes nyugalmi állapotba teszem magam 1-2 órára. Majd ismét jön az erőltetett menet. Mindent felírok.Ismétlek.Kevesebb sajnálat kell részedről, inkább tanítsd akár elfelejtett dolgokra is. Minden nap,ha kell ugyanarra. Én Memantin Orion gyógyszert szedek a pszichiátriaiak mellett. Ne engedd feladni, én nem is tehetem meg, mert 40 évesen ért a csapás. Alkalmazkodás mellett , 0 sajnálatot kértem, és bíztatást. Kora délutánra már kóma fáradt vagyok, ekkor elkezdek filmeket bámulni. Hol felfogom,hol nem. De most 49 majd 50 vagyok, és élő példa,hogy az agy maga a csoda, ami elhalt kikerüli az inger,ha megtanítjuk rá. Remélem megértetted hogyan akarok segíteni.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.