David Copperfield agyunk „átverhetőségét” vizsgálja

“NEM SZÍÁMT, HA A BTŰEK EGY KSCIIT ÖDESEEZKEVNERSK, A LÉYENG, HGOY AZ ESLŐ ÉS AZ ULTSOÓ BTEŰ A HYÉLEN LYGEEN” – Fedezze fel, hogy az agya milyen trükköket vetett be, hogy el tudja olvasni a fenti mondatot, és hogy minden zsenialitása ellenére milyen könnyű becsapni az agyunkat!

Egy ismeretterjesztő csatornaháromrészes sorozata, a Megáll az ész! bebizonyítja, hogy az emberi agy a világ legcsodálatosabb és legintelligensebb struktúrája, ám ezzel együtt mégis végtelenül ki van szolgáltatva a manipulátoroknak. David Copperfield és mágustársai próbálják zseniális trükkökkel elterelni a nézők figyelmét. Az epizódban Copperfield többek között azt is megmutatja, hogy miként idézhető elő a "változás-vakság" – az a szélsőségesen dekoncentrált állapot, amikor akár egy gorilla is átsétálhat az orrunk előtt a szobán, azt se vesszük észre.


Copperfield2_640_cikkbe

De vajon melyek agyunk leggyengébb és legerősebb "láncszemei”? Ön szerint gyerekjáték megosztani a figyelmet a vezetés és a mobiltelefonálás között? Képes lehet valaki csukott szemmel biciklizni? Miként véthet el az ember egy olyan egyszerű dolgot, mint a néhány perce látott bűntény elkövetőjének azonosítása? A Megáll az ész! című háromrészes sorozat meghökkentő interaktív kísérletek egész sorával szemlélteti agyunk zseniális trükkjeit, "kanyarlevágásait", – valamint szélsőséges befolyásolhatóságát és manipulálhatóságát.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.