Daganat a péniszen?

A hímvessző daganata (tumor penis) Európában ritka betegség, előfordulása 0,5-1 megbetegedés 100 ezer emberre számítva évente. 40 éves kor alatt alig észlelhető, leggyakoribb 60 éves kor felett.

Kialakulásában szerepet tulajdonítanak a fitymaszűkületnek és az ezzel járó smegma (fityma faggyú) felhalmozódásának, ismétlődő bőrgyulladásnak. A körülmetélésen átesetteken alig alakul ki a megbetegedés. A gondos testápolás lényegesen csökkentheti a daganat előfordulásának kockázatát.

A beteg kezdetben kis, fájdalmatlan, kemény göböt vagy kifekélyesedett bőrelváltozást észlel, a daganat körül gyulladás, égő, viszkető érzést tapasztalhat. Előfordulhat merevedéskor és vizeléskor érzett fájdalom is.

banan Olvass több cikket a péniszről!

A betegség kezelése a daganat elhelyezkedésétől és kiterjedtségétől függően helyileg vagy infúzióban adott citosztatikus kezelésből, sugárterápiából, esetleg lézerkezelésből áll. Gyakori, hogy műtétre van szükség, amely során kimetszik a tumort. Előrehaladott állapotban nem kizárt, hogy a pénisz részleges vagy teljes amputációjára van szükség.

A beteg életkilátásait a betegség kiterjedtsége, elhelyezkedése határozza meg. Kicsi, nem kiterjedt daganat esetén a hímvessző megtartásával is jó gyógyulási eredményre van esély. Ez azonban fokozatosan csökken, minél később kerül a beteg orvoshoz, minél inkább elburjánzik a tumor, s átterjed más környékbeli szervekre is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.