Cukros lábak – tegyünk az érszűkület ellen

A perifériás verőérbetegség, közismertebb nevén érszűkület, Magyarországon több mint 400.000 embert érint, s ami riasztóbb, hazánkban rendkívül magas az érszűkület miatt végzett alsóvégtagi amputációk száma.

Pedig a beavatkozások jelentős része elkerülhető lenne megfelelő életmóddal és a betegség korai felismerésével, az időben megkezdett kezeléssel.

Az érszűkület legfontosabb kockázati tényezői: az életkor, a dohányzás, a cukorbetegség, de a túlsúly, a mozgásszegény életmód és a magasvérnyomás is növeli az érszűkület kialakulásának kockázatát. Mivel az erek károsodása nem csak egyes szervekben, hanem a testen belül mindenhol kialakulhat, azok a magasvérnyomás-betegségben szenvedők, akiknél kimutatható az érszűkület, az alsóvégtagi amputáció veszélye mellett még veszélyeztetettek a stroke, a szívinfarktus és a vesebetegségek tekintetében is.

A magasvérnyomás-betegségben szenvedők száma Magyarországon 3,5 millióra becsülhető, az érszűkületben szenvedők 30-80 százaléka pedig magasvérnyomás-betegségben is szenved.

Fotó: 123rf.com

Az alsóvégtagi érszűkület sokáig tünetmentes lehet, de a hasonló tüneteket produkáló egyéb megbetegedések, mint pl. az egyidejű ízületi panaszok miatt, ez a betegség sokáig rejtve maradhat. Ezért is fontos a célzott szűrővizsgálatok elvégzése, amely során a lábon észlelhető pulzusok tapintása mellett, a boka-kar index mérése segíthet a korai felismerésben.

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság hetedik alkalommal rendezi meg a magyarországi Érszűkület Napot az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként.  A szervezők 2020. március 19-én 11 és 17 óra között, országszerte 5 helyszínen várják az érdeklődőket.

A rendezvényeken a hasznos orvosi tanácsok mellett, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, boka/kar index méréssel, valamint önvérnyomás mérés oktatással, és pulzus önvizsgálat oktatással is várják az érdeklődőket.

Az ingyenes tanácsadás és szűrővizsgálat helyszínei:

Budapest – Corvin Plaza – Budapest, VIII., Futó utca 37-45.
Debrecen – Debrecen Plaza – Debrecen, Péterfia u. 18.
Zalaegerszeg- Zala Plaza – Zalaegerszeg, Stadion u. 5.
Győr – Petz Aladár Megyei Oktató Kórház – Győr, Vasvári Pál u. 2-4.
Miskolc – Szinvapark Plaza – Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky utca 2-4.

Szerző: Szigethy Emma 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.