Kávé cukorbetegség ellen és gutaütésre

A rendszeres kávéivás csökkentheti a stroke (gutaütés) és a cukorbetegség kockázatát ? derült ki egy új tanulmányból.

Yangmei Li, a Cambridge-i Egyetem epidemiológusa munkatársaival 12 éven át követett nyomon 23 ezer férfit és nőt. A kávét fogyasztóknál 27 százalékkal alacsonyabb volt a stroke kockázata a sohasem kávézókhoz képest, azonban az elfogyasztott kávé mennyisége nem befolyásolta a kockázat csökkenését.

Vércukor konverter

Vércukor konverter

?Az összefüggés a nemre, életkorra, társadalmi hovatartozásra, iskolázottságra, dohányzásra, alkohol- és teafogyasztásra,a fizikai aktivitásra és a cukorbetegségre történő korrekciót követően is fennállt? ? mondta el Li. ?Emellett az elfogyasztott kávé koffeintartalmától és fajtájától sem függött.?5215A szakemberek szerint az új kutatás eredményei nem úttörők, azonban megerősítik a korábbi vizsgálatokat. Korábbi kutatások azt tárták fel, hogy a kávéfogyasztás összefüggést mutat a II-es típusú cukorbetegség (a stroke egyik fő kockázati tényezője) rizikójának csökkenésével, továbbá a szívbetegség előfordulását is csökkenti.

A vizsgálatok nagy részében azonban a résztvevők saját maguk számoltak be kávéfogyasztásukról, miközben ez a csészék eltérő mérete miatt nem tekinthető megbízhatónak. Ezért hivatalosan senkinek nem ajánlják, hogy kávéval próbálja meg elkerülni a stroke-ot.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.