Csúnya, és kilóg! A fibróma

A fibróma nem egyenlő a szemölccsel – nagyon sok embernek van ilyen, a teste különböző pontjain. Nem veszélyes, de nem is szép látvány. Mit kezdjünk vele?

Talán meglepő, de a felnőttek közel felének van valamilyen kis kinövés a bőrén, akár több is. Van, akit nem zavar, másokat idegesít, és azon gondolkodnak, hogyan szabadulhatnának meg tőle. Tartanak attól, hogy leszedése fájdalmas, de már nézni sem bírják. Mi a teendő a fibrómával? Szemölcsnek is nevezhetnénk – a fibrómának nincs magyar neve. Bőrgyógyászati szempontból azonban a szemölcs és a fibróma nem ugyanaz. Lényegében a bőr jóindulatú, kötőszövetes eredetű daganata.

A fibróma különösen a hónaljban, a lágyéktájékon, az emlők alatt és a nyakon tűnik fel, puha növendék, barna vagy a bőr színével megegyező árnyalatú, felszíne barázdált, keskeny nyéllel csatlakozik a bőrhöz, és sosem válik rosszindulatúvá. Gyakrabban alakul ki ott, ahol a bőrt több vagy nagyobb fokú dörzsölés éri. Aki túlsúllyal küzd, annál gyakoribb a fibróma jelentkezése.

fibromamolle2

Zavaró lehet, mert beleakadhat a ruhadarab, a nyaklánc, véletlenül belekaphatunk, ha olyan helyen van, akaratlanul is hozzáérünk. Hogy mi miatt alakul ki, nem tudni pontosan. Öröklődhet is a rá való hajlam. Az esetek többségében nem fáj, nem okoz panaszt, csak akkor, ha valami történik vele. Megsérül, megcsavarodik, begyullad, megduzzad.

Amennyiben zavar bennünket, legokosabb, ha eltávolítjuk. Bőrgyógyászatra mehetünk a problémával. Maga a művelet nem fájdalmas. Injekciós érzéstelenítőt nem, de speciális, érzéstelenítő krémet kap a páciens. A bőrgyógyász folyékony nitrogénnel lefagyasztja, vagy ollóval, szikével távolítja el. A fibromákat legcélszerűbb elektrosebészeti úton, rádiófrekvenciás eszközzel eltávolítani. A rádiófrekvenciás eszköz elpárologtatja a szöveteket – sokszor nevezik ezt a módszert leégetésnek.

Ez azonban nem helyes, mivel a rádiófrekvenciás váltóáramot éppen azért alkalmazzák, hogy a hőhatás kisebb legyen, mint az egyenáram esetén lenne.  A környező szövetek gyakorlatilag nem károsodnak. A szakszerű bőrgyógyászati beavatkozásnak köszönhetően nyoma sem marad a fibrómának.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.