Ezek a csuklótörések leggyakoribb szövődményei

A csuklótörés szövődményei nem riták, legyünk résen, ha szerencsétlenül járunk. A téli csúszós utakon elesve a leggyakoribb sérülés, amelyet elszenvednek az emberek a csuklótörés. A röntgennel is igazolt törés gyógyításához nem mindig szükséges a műtét, elegendő csak a gipszrögzítés: ezt hívjuk konzervatív kezelésnek.

A konzervatív kezelésnél kezdetben gipszsínt vagy hasított gipszet helyezünk fel, mert az első héten a törött végtag még tovább duzzadhat és helyet kell biztosítanunk ennek a térfogat növekedésnek, nem tehetünk fel zárt gipszet.

Egyes csuklótöréseket a gipszrögzítés felhelyezése előtt helyre kell billenteni. Ezt a fájdalmas beavatkozást általában helyi érzéstelenítésben végezzük, egyes helyeken rövid bódító altatásban.

csuklótörés szövődményei

Fotó: 123rf.com

A sérülés és első ellátás után egy héttel tesszük fel a zárt-körkörkörös végleges gipszet, melyet 5-6 hétig szükséges viselni. Ha a gipszrögzítés szoros, már kezdetben jelentkezhet érzészavar az ujjakon. De figyelnünk kell az ujjak színére is! Ha ujjaink fehérek és hűvösek az artériás oldal, ha duzzadtak és kékek a vénás oldal károsodott. Bármelyik elváltozást észleljük azonnal jelentkezzünk gipszigazításra a kezelő intézményben! A gyógyulási idő alatt a gipszes végtag szabadon lévő ízületeit is mozgatni kell, beleértve az ujjakat, könyököt és vállat.

Mikor kell műteni?

“Azokat a csuklótöréseket operálni kell, amelyekben olyan mértékű az elmozdulás a törésben, hogy nem lehet helyre billenteni, vagy nem lehet gipszrögzítésben jó helyzetben tartani a gyógyulás idejéig. A műtét során célunk a törés előtti helyzet és a legnagyobb stabilitás elérése a későbbi legjobb eredmény érdekében. Manapság leggyakrabban a tört darabok egyesítését lemezzel oldjuk meg, amit csavarokkal rögzítünk a csonthoz. Ez olyan mértékű stabilitást ad, hogy általában a sebgyógyulás 10-14 napja után kezdhető az óvatos gyógytorna. A lemezt és csavarokat nem szükséges a későbbiekben feltétlen eltávolítani, ha nem okoz problémát, akár bent is maradhat” – mondja Dr. Szalontay Tibor.

Gyógytorna során a csukló előre-hátra hajlítását, hüvelykujj és kisujj felé billentését és a tenyér fel- és lefelé forgatását hozzuk rendbe gyógytornász irányításával. Néha szükséges egyéb fizioterápiás kezelés, illetve készülnünk kell arra is, hogy a gyógyulás utáni végleges állapot kialakulása akár több hónapig is eltarthat.

Nem biztos, hogy tökéletes lesz a gyógyulás

A végleges állapot sajnos gyakran nem azonos a sérülés előttivel. Gyógyulhat a törés -akár gipsz, akár műtéti kezelés ellenére is- rossz helyzetben. Tapasztalhatunk az ízületben mozgás elmaradást, amely a leginkább zavaró a páciensek számára. A csuklótájon a baleset következtében külsőleg látható deformitás maradhat vissza, mely inkább csak esztétikai problémát okoz. A csuklóban a kis csontok közötti szalag sérülései esetén instabilitás keletkezhet. De ezekhez a panaszokhoz sajnos társulhat fájdalom is.

csuklótörés szövődményei

Fotó: 123rf.com

 

 

 

 

 

 

A konzervatív kezelés, de a műtéti kezelés után is bekövetkezhet ínszakadás. Leggyakrabban a hüvelykujj feszítő ina nyíródik el az ízületi felszínen, mint a hegymászó kötele a sziklán súrlódáskor. Ilyenkor a páciens a hüvelykujját nem tudja kinyújtani és ennek a megoldása csak operációval, ínáthelyezéssel lehetséges.

Szintén csak műtéti megoldása van a sajnos nem ritkán kialakuló csukló alagút betegségnek is. A szoros gipszrögzítés, az elmozdulással járó törés gyógyulása, de a műtét hege is beszűkítheti a csukló alagutat, melyen az éjszakai felpolcolás, a helyi steroid injekciós kezelés általában nem segít.

A törésben vagy az ízületi felszíneken visszamaradt elmozdulás a későbbiekben meggyorsítja az ízületi kopás megjelenését. Legsúlyosabb szövődmény a Sudeck atrophia, melyet hívnak krónikus regionális fájdalom szindrómának is. Kialakulása nem függ a sérülés súlyosságától, de egyértelmű összefüggés van a szorosan felhelyezett gipszrögzítéssel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.