Csokoládéval a köhögés ellen

A legújabb vizsgálatok szerint pedig, a kakaóbabban található teobromin képes gyógyítani a köhögést.

Az utóbbi években számtalan kutatás bizonyította a csokoládé kiemelkedő egészségügyi hatásait. Amellett, hogy antioxidáns hatású, leköti a szervezetben jelen lévő káros hatású szabad gyököket. A legújabb vizsgálatok szerint pedig, a kakaóbabban található teobromin képes gyógyítani a köhögést.

Az igazán minőségi csokoládé amellett, hogy finom, számos jótékony hatása van. A kakaó a flavonoidok gazdag lelőhelye, egyik csoportjuk a flavanolok antioxidánsként is számon tartják, melyek megvédenek a szabad gyökök hatásától.

csoki_katt1

Igazi örömforrás

A csokoládé mindig is különleges helyet foglal el az emberek életében. Tudományos bizonyított tény ugyanis, hogy bizonyos hatóanyagai révén a kakóbab boldogságérzetet ad, valamint évszázadok óta afrodiziákumként tartják számon.

Fáradt vagy?

A csoki gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, aminek köszönhetően energiaforrást biztosít, legyen szó akár tanulásról, sportról. A teobromin élénkítő hatású, míg a szerotonin javítja a hangulatot.

Gyógymód a köhögés ellen

Ilyenkor télen jól jön egy csésze finom forró csokoládé, mint kiderült nem csak finom, de megehülés esetén is hasznát vehetjük.Az Egyesült Államok Országos Kardiológiai Intézetének kutatói megállapították, hogy egy szelet fekete csokoládé egy fajta hatékony kezelési módszer lehet a krónikus köhögés ellen, amennyiben az elég teobromint tartalmaz. Mindezt alátámasztja az a kísérlet, melynek keretében mintegy 300 akut, vagy krónikus köhögésben szenvedő embert vizsgáltak meg.

A betegek két héten keresztül naponta kétszer kaptak egy teobromin tartalmú élelmiszer- kiegészítőt. Egy adag körülbelül 1000mg teobromint tartalmazott, ami nagyjából megegyezik egy szelet fekete csokoládéban lévő mennyiséggel. Két hét múlva a páciensek több, mint 60%-a jelentős javulást mutatott. Mindez azzal magyarázható, hogy a teobromin blokkolja a specifikus szenzorok hatását, és így enyhíti a köhögést.  Mindemellett a tejcsokoládéról kiderült, hogy kevésbé hasznos, mint a fekete csokoládé. Minél több tejet tartalmaz ugyanis a termék, annál alacsonyabb a benne lévő teobromin szint.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.