Csak ketten gyógyultak ki az AIDS-ből Freddie Mercury halála óta – 2. rész

A koronavírus előtt az AIDS – szerzett immunhiányos tünetegyüttes – terjedése tartotta lázban a világot. A vírussal 1981-es azonosítása óta mintegy 80 millióan fertőződtek meg, és mintegy 40 millióan belehaltak a betegségbe.

Az első HIV-ből kigyógyult beteg a Berlinben élő Timothy Brown volt, akit szintén daganatos betegséggel kezeltek, majd három és fél évvel később vírusmentesnek nyilvánítottak. Brown esetében az őssejtbeültetés megakadályozta, hogy a HIV vírus a szervezeten belül szaporodjon, a beteg immunsejtjei ugyanis lecserélődtek a donorok ellenálló immunsejtjeire.

A Los Angeles Lakers kosárlabdacsapat irányítóját, Earvin „Magic” Johnsont 1991-ben diagnosztizálták HIV-pozitívként. Az amerikai sportlegenda intenzív kezelése miatt négy évre visszavonult, 1996-ban egy szezonra visszatért, majd végleg visszavonult. Túl a 60-on az AIDS elleni küzdelem és a biztonságos szex nagyköveteként dolgozik.

Fotó: 123rf

Hazai helyzet: 35 évnyi AIDS-tesztelés tapasztalatai

Magyarországon teljesen másképp alakulnak és jóval egyszerűbbek az AIDS-adatok. Szinte minden hazai beteg szexuális úton kapja el a vírust, sőt általában azt is pontosan tudja, hogy kitől és mikor fertőződött meg. A magyarországi fertőzöttekről ugyanis pontosan lehet tudni, hogy a magas partnerszám és a védekezés nélküli szexuális kapcsolat okozza a megbetegedést.

Az AIDS ugyanis nyálkahártyán keresztül, vagyis testfolyadékok – vér, ondó, hüvelyváladék vagy anyatej – útján terjed. A nyolcvanas években még gyakran, napjainkban viszont egyre ritkábban történik fertőzés vérátömlesztés során, de tovább lehet adni a gyilkos kórt fertőzött injekciós tűvel, anya és csecsemő között a terhesség, szülés és szoptatás alatt, vagy ha az említett testnedvek valamelyike egy nyálkahártya- vagy bőrsérüléssel érintkezik.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapja szerint Magyarországon jelenleg 4136 HIV-pozitív beteget tartanak nyilván, akiknek túlnyomó része (3197 fő) férfi, míg 394 nő, valamint 545 fertőzött neme ismeretlen (az anonim AIDS-teszt miatt).

A betegszám tehát csaknem 50 százalékkal magasabb 2020-ban Magyarországon, mint az 1985 és 2014 között összesen regisztrált 2845 HIV-fertőzött, ez azonban a tesztelés késői elkezdésével, valamint az anonimitás 1991-ig tartó hiányával is magyarázható. Míg húsz évvel ezelőtt mindössze 50-60 fertőzött jelentkezett évente, 2019-ben már több mint 200 új HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak. A szomorú adatokhoz hozzátartozik, hogy az újonnan regisztráltak majdnem fele már betegen, az AIDS stádiumában kerül az ellátórendszerbe, amikor a kezelések már sokkal kevésbé lehetnek eredményesek.

Tíz év alatt kétszer annyian fertőződtek meg Kelet-Európában

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi éves jelentése szerint 2018-ban 26 164 embernél diagnosztizálták az AIDS-vírust a WHO európai régiójának 31 országában. Ez százezer lakosra vetítve 5,6 új AIDS-fertőzöttet jelent.

Nyugat-Európában az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent a betegek száma, ugyanakkor a kontinens keleti felén majdnem megduplázódott. A legtöbb új fertőzöttet Lettországban (326 eset), Észtországban (190 eset) és Máltán (73 eset) regisztrálták 2018-ban, míg a legkevesebbet Szlovákiából és Szlovéniából jelentették a régióban.

A HIV-fertőzés továbbra is a homoszexuális férfiak között terjed leggyakrabban az Európai Unióban, 2018-ban az összes új eset 40 százalékát ez a fajta fertőzés tette ki. Az AIDS terjedésének második leggyakoribb módja a heteroszexuális kapcsolatok: az EU területén regisztrált új HIV-fertőzöttek 33 százaléka (8580 ember) így kapta el a betegséget.

Az injekciós drogfogyasztás miatti átvitel a HIV-diagnózisoknak csupán 4 százalékát tette ki tavalyelőtt, a Lettországból és Litvániából jelentett esetek legalább negyedénél valószínűsíthető, hogy így fertőződtek meg az emberek.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.