Chlamydia, a csendes járvány

A chlamydiát néma fertőzésnek is hívják, mert a betegek nagyobb része teljesen tünetmentes, ám ha a betegség támad, az komoly következményekkel jár.

A chlamydia néven ismert fertőzést egy bizonyos baktérium okozza, és nőkre, férfiakra egyaránt veszélyes.

Érdekesség, hogy a nők háromnegyedénél, a férfiak felénél tünetmentesen rombol, mikor már észrevehető tünetek jelentkeznek, addigra komoly a baj. Legfőképp a nemi szervek környékét támadja a kór, gyulladás alakul ki a nemi szerveken, a méhnyakon vagy akár a húgycsövön, majd innen terjed tovább a további belső szervekre.

Az elsősorban 15-24 év közti korosztályt fenyegető betegség azért is veszélyes, mert a tünetmentesség miatt a járvány észrevétlenül terjed: az USA-ban a leggyorsabban fertőző kór, évente mintegy 3 millió megbetegedést diagnosztizálnak.

Az első tünetek a vizeléskor jelentkeznek, általában 1-3 héttel a fertőzés után, amelyek viszonylag gyorsan el is múlnak, de újra és újra visszatérnek rövidebb vagy hosszabb szünetek után. Felismerni sem könnyű a betegséget, mert a tünetek rendkívül hasonlítanak az akut gonorrhoeához.

csok38

A kórokozók a terjedéssel elérhetik a méhet, és krónikus kismedencei gyulladás is kialakulhat. Ez további szövődményeket okozhat, gyakran csak ezek révén derül fény egy korábbi chlamydiás fertőzésre, mint például a petevezeték-elzáródás, a méhen kívüli terhesség vagy a meddőség. Férfiaknál nem ritka a mellékhere-gyulladás, amely sugárzó fájdalommal, érzékenységgel, esetenként lázzal jár.

Bár elsősorban szexuális úton terjedő betegségről van szó, az újszülöttek is megkaphatják születés közben az anyától.

A betegséget géndiagnosztika segítségével lehet azonosítani, kezelése pedig antibiotikumokkal történik. A terápia alatt kerülendő a szex, és bár nem kötelező, de erősen ajánlott a partner kezelése is, megelőző jelleggel. A fertőzés esélye gyakoribb azoknál a fiataloknál, akik gyakran cserélnek szexuális partnert, ezért náluk érdemes gyakrabban szűrővizsgálatot végezni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.