Bőrrák vagy ártatlan anyajegy?

A melanomát, a bőrrák legagresszívebb formáját nehéz megfékezni, különösen akkor, ha már átterjedt egy másik testrészre. Ha azonban kezdeti stádiumában felfedezik, jól gyógyítható.

A melanoma rosszindulatú daganat, mely a melanocitákban keletkezik: azokban a sejtekben, amelyek a bőr, a haj és a szem színét adó melanin pigmentet termelik, és az anyajegyekben koncentráltan találhatók. A melanomák nagy többsége éppen ezért sötét színű – barna vagy fekete –, de előfordul, hogy a melanoma pigmenttermelése leáll, ilyenkor a színe is világossá válik: bíbor, piros vagy rózsaszín lesz. A melanoma a bőrrák legsúlyosabb megjelenési formája, mely korai stádiumban csaknem száz százalékban gyógyítható. Ellenkező esetben kifejlődik, és átterjedhet más testrészekre – ekkor már nehezen kezelhető, és végzetessé válhat. Nem ez a leggyakrabban előforduló bőrrákfajta, de ez okozza a legtöbb halálozást.

Fenyegető jelek

Az első jelek az anyajegyekben mutatkoznak. Ha az alábbi jelek valamelyikét észleljük, haladéktalanul forduljunk bőrgyógyászhoz:
– Aszimmetria: ha képzeletben húzunk egy vonalat az anyajegy közepére, és a két fele eltér egymástól, az melanomára utalhat.
Határozatlan körvonal: a korai melanoma körvonala határozatlan, elmosódott, a sarkai csipkézettek vagy rovátkoltak.
Változó szín: ha egyazon anyajegyen belül többféle színárnyalat fordul elő (a barna vagy a fekete több árnyalata), vagy pirossá, kékessé, esetleg fehérré válik, feltétlenül menjünk szakorvoshoz!
Növekvő méret: a melanomák átmérője általában nagyobb, mint a ceruza végén található radíré (6mm), de korai fázisban lehet kisebb.
Változás: bármilyen elváltozás veszélyre utal: növekedés, színváltozás, vérzés, viszketés, új növedék megjelenése, és így tovább.

borrak

Legjobb védekezés a gyors reakció – ha a fentiek bármelyikét észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz! Inkább menjünk fölöslegesen, mint túl későn.

Ki a leginkább veszélyeztetett?

A bőrrák veszélye mindenkit fenyeget, de bizonyos tényezők növelik a kockázatot, például a napsugárzás, az anyajegyek mennyisége, a bőrtípus, valamint a genetikai örökség (ha a családban előfordult már megbetegedés). Az UV-A, valamint az UV-B sugarak egyaránt veszélyesek a bőrre: a gyermekkorban kapott UV sugárdózis, a leégések gyakorisága, a napon töltött idő, a szoláriumozás mind hozzájárulhatnak a bőrrák későbbi kialakulásához. “Bár a napfényről beszélünk mint ok, de nem csak napfénynek kitett helyeken, testrészeken alakulhat ki a melanoma!”– figyelmeztet Dr. Hatvani Zsófia bőrgyógyász, a téma szakértője.

A nagyszámú anyajegy (az apró, kerek, barna „szépségpöttyök” és az atípusos anyajegyek egyaránt) valamint a világos bőrszín szintén hajlamosító tényező. Ha a szülők valamelyikénél előfordult bőrrák, az nagyban, míg a nagyszülők megbetegedése csupán kismértékben növeli a kockázatot. Ha több mint 100 anyajegyünk van, az lehet a Dyplastic Nevus-szindróma jele, amely a melanomaképződés szempontjából hajlamosító tényező. Annál, aki átesett már bőrrákos megbetegedésen, fokozott a kiújulás kockázata. A betegségek, kemoterápiás kezelés vagy egyéb ok folytán legyengült immunrendszer szintén kockázati tényező.

A friss statisztikák szerint a terhességben úgyszintén nagyobb rizikója lehet a melanoma kialakulásának, így ajánlatos a terhesség elején és a vége felé is egy egy anyajegyvizsgálatot beiktatni a kismamáknak.

anyajegy vizsgalat

Hogyan előzhetjük meg a bőrrák kialakulását

  • Egész évben védekezzünk a nap ellen! Bőrünk nem csupán nyáron van kitéve az UV sugárzás károsító hatásának
  • Szabadban tartózkodás során egész évben használjunk legalább 15 faktoros napvédő készítményt. A világos, napégésre hajlamos, érzékeny bőrtípusok esetén nagyobb a hajlam a bőrrák kialakulására
  • Fordítsunk még nagyobb figyelmet a fényvédelemre, használjunk legalább 30-as fényvédő faktorral ellátott napvédő készítményt, mely az UVA és UVB sugárzás ellen egyaránt véd.
  • Rendszeresen vegyünk részt anyajegy-szűrésen! Anyajegyszámtól, bőrtípustól függetlenül évente legalább egyszer mindenkinek el kell látogatnia a bőrgyógyászához, aki ilyenkor szabad szemmel megvizsgálja a teljes bőrt, illetve dermatoszkóppal egyesével az anyajegyeket. A dermatoszkóp segítségével olyan képletek válnak láthatóvá, melyek szabad szemmel nem észlelhetők. Így könnyen felfedezhetők a veszélyre utaló jelek illetve a dermatoszkópos kép alapján egyértelműen kizárható rosszindulatú elfajulás, sokszor szabad szemmel ijesztőnek tűnő képlet esetén is. A dermatoszkópos vizsgálat teljesen fájdalommentes!

Ha valakinek sok anyajegye van, nagy segítséget nyújthat az úgy nevezett digitális dermatoszkópos vizsgálat, melynek lényege, hogy az anyajegy dermatoszkópos képét rögzítik, így a korábbi és néhány hónappal későbbi felvételeken jól látszik, ha az anyajegy változásnak indult, és ebben az esetben dönthet az orvos eltávolítás mellett.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.