Biztonságosak az MRI vizsgálatok?

A mágneses térerő nem terheli a szervezetet

Bár sokan tartanak az MRI vizsgálatoktól, a szűk csőalagút és az erős zaj miatt, jó tudni, hogy a mágneses erőtér nincs negatív hatással a szervezetre és ma már számos kényelmi funkció segít a páciensek komfortérzetének növelésében.

Nem is gondolnánk, hogy az MRI közvetetten Magyarországhoz is kapcsolódik, hiszen Nikola Tesla nevét hordozza a mágneses indukció mező mértékegysége, amelyben az MR készülékek mágneses erejét mérik. A híres tudósnak számos találmányt köszönhetünk, így például a váltóáramot is, amelyet ma minden háztartásban használunk. Nikola Tesla egy ideig Budapesten élt és mérnökként dolgozott, s az itt töltött időszakhoz köthető a váltóáramú dinamó és motor feltalálása, melynek működési elvét a legenda szerint a Városligetben vázolta fel. A Föld mágneses mezeje egyébként körülbelül 0,5 Gauss körül van, ennek 30.000-szerese a diagnosztikában leggyakrabban használt 1,5 Teslás MR berendezések térereje.

Így lesz kép a mágneses erő segítségével

Az MRI betűszó (magnetic resonance imaging) jelentése mágnesesrezonancia-képalkotás. A készülék működésének alapelve, hogy erős, állandó mágneses térben bizonyos atomok magjai képesek nagy frekvenciájú rádióhullámok elnyelésére, majd kisugárzására, és ezekből a jelekből vissza lehet következtetni az atommagok tulajdonságaira, illetve környezetük fizikai és kémiai jellemzőire. Az MRI-felvétel ezért rendkívül részletes képet ad az élő szervezet finom struktúráiról, így a lágy szövetek feltérképezésében nincs versenytársa

A mágneses tér biztonságos

A mágneses térnek nincs semmilyen ismert negatív hatása a páciensekre, ugyanakkor sokan tartanak az MRI vizsgálatoktól annak körülményei miatt. Az MR képalkotás elengedhetetlen része ugyanis, hogy a lehető legegységesebb mágneses mezőt állítsák elő, és ezt a leghatékonyabban egy alagút jellegű berendezéssel lehet elérni. Sokan ebben a csőben klausztrofóbiásnak érzik magukat, ugyanakkor ma már elérhetők a nagyobb, 70 cm-es alagútátmérőjű gépek is, melyek tágasabb érzést nyújtanak a páciensnek. Szintén segítenek a kiegészítő kényelmi eszközök: a különböző párnák, emelők, tükrök növelik a beteg komfortérzését. A gépek hangja erőteljes, de ezt füldugóval enyhítik, illetve a modernebb berendezések decibelterhelése is természetesen alacsonyabb. Szintén nagyon fontos szempont a betegek részéről a vizsgálati idő hossza, amely elsősorban az adott berendezés típusától és az azon elérhető opcióktól függ.

Fémeszközök, piercing, ékszer nem vihető be MR-vizsgálatra

A legtöbbször az MR térerejét jelző Tesla mérőszámokkal találkozhatunk az életben. Általában hazánkban 1,5 Teslás gépeket használnak, ugyanakkor már elérhető a privát ellátásban is 3 Teslás berendezés– például az Affidea Váci Greens központjában. Ezek erősebb jelet produkálnak, a kontrasztkülönbségek hangsúlyosabbá válnak, így az egyes szövetek egymástól való elkülönítése javul, ugyanakkor léteznek olyan MR vizsgálatok, amikor a 1,5 Teslás gépek használata optimálisabb. A mágneses térerő jelenléte miatt azonban nagyon fontos biztonsági szabályokat kell betartani: a fémtartalmú eszközöket, fém klipszeket, piercingeket nem szabad bevinni a vizsgálótérbe, erre vonatkozóan fokozottak az előírások a 3 Teslás MR-ben. Azok a páciensek, akiknek a szervezetében mágneses erőre reagáló fém van ültetve egészségügyi okokból, nem vizsgálhatók MR-géppel.

Miért szédülünk az MRI-től?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  MRI vizsgálatok biztonságosak
  Ennek ellenkezőjét még senki nem bizonyította….
  Ergo már a kérdés felvetés is téves!!
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.