Biztonságos-e a lejárt gyógyszerek használata?

Egyes esetekben nagyon nem tanácsos

Dobjuk ki vagy tartsuk meg? Széles körben vitatott, hogy a lejárt gyógyszerek használata biztonságos-e, ha még alkalmazni szeretnénk őket. Noha tanulmányok szerint számos orvosság messze meghaladja lejárati idejét, mégsem véletlen, hogy fel van tüntetve, meddig jó.

Egy háztartásban jellemzően akad a gyógyszeres dobozban néhány lejárt orvosság. Ha sokáig nincs rájuk szükség, könnyen lehet, hogy amikor elővesszük őket, már nem szavatosak. Mit tegyünk ilyenkor? Dobjuk el ezeket vagy próbáljuk még alkalmazni?

Régóta vitatott kérdés ez, s bár tanulmányok születtek a témában – melyek szerint a lejárt gyógyszerek használata a szavatossági idejük után sem okoz gondot -, vannak esetek, amikor ez többet árt, mint használ. Íme a három leggyakoribb.

1.Egyes gyógyszerek érzékenyebbek a környezetre, mint a többi. Az olyan tényezők, mint a hőmérséklet, a napfény, a páratartalom bizonyos orvosságokat lebonthat, s azok elveszítik erejüket.

Ilyen példának okáért a vérhígító dabigatran, mely a nedvességre nagyon érzékeny, ezért a gyártó azt ajánlja, hogy eredeti csomagolásában tároljuk, felnyitása után 4 hónappal pedig dobjuk ki. Vagyis az óra ketyegni kezd, amikor felnyitjuk a dobozt. Gondoljunk bele, mi történhet, ha 8, 9 hónappal később jut eszünkbe a lejárt gyógyszer használata? Nagy valószínűséggel nem lesz túl hatékony. Sőt, kitehetjük magunkat vérrögképződés, stroke veszélyének vagy még rosszabbnak.

2. Bizonyos egészségügyi körülmények igen specifikus dózisokat igényelnek, ezért veszélyes a lejárt gyógyszerek használata. Az egyik ilyen a pajzsmirigy betegség, melynél sem a túl sok, sem a túl kevés mennyiség nem jó, minden egyes alkalommal csak a megfelelő dózis működik. Ha lejárt szavatosságú orvosságot veszünk be, csapnivaló közérzetet kreálunk magunknak vagy kimondottan rosszabbul leszünk. Előfordulhat, hogy a lejárt gyógyszerek használata során a 100 százalék helyett 95 százalék aktív összetevőt viszünk a szervezetünkbe. A különbséget talán nem vesszük észre, ha egy antibiotikumról van szó, de ha pajzsmirigy készítményről, egy 5 százalékkal gyengébb gyógyszer pajzsmirigyünket és testünket is igen rossz állapotba taszíthatja. Ezzel a kismértékű különbséggel az eddigi kemény munka eredményén is ronthatunk.

3.Egyes gyógyszerek, melyek természetüknél fogva jobban tárolhatóak, romolhatnak, ha más összetevőkkel keverjük őket. Ilyen például a vazelin – technikailag nem tekinthető gyógyszernek, de olykor használják kenőcsökben vagy összetett szerekben. Tiszta formában a vazelin vízálló és csaknem határozatlan ideig eláll. Ám ha hozzáadunk más összetevőket, például hidrokortizont, amely vonzza a nedvességet, a vazelin élettartamát is rövidítjük. Kétségtelen, hogy a lejárt gyógyszerek használata olykor vonzó lehetőség lehet, különösen, ha éppen nincs pénzünk újat venni, mert költségesek. Mielőtt azonban alkalmaznánk őket, érdemes megkérdezni régi orvosságunk felől a gyógyszerészünket, vajon mekkora az esélye annak, hogy még károkozás nélkül használható.

Mit csináljunk a régi gyógyszerekkel?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.