Biztonságos az elektromos cigi?

Az elektromos cigarettát sokan dohánypótlóként használják – ugyanolyan érzést kelt, mintha cigarettáznánk, de biztonságosabbnak tartják. Vajon valóban biztonságos?

Bár az elektromos cigarettát biztonságosabbnak mondják a valódinál, nem szűnnek a találgatások egészségügyi kockázatával kapcsolatban. Úgy tűnik, használatának vannak rizikói.

A dohánynak világszerte számos felhasználási módja van. Az eredeti nyers cigaretta a 9. századból, Közép-Amerikából származik, ahol dohány formában használták, többnyire csövek, nádcsövek segítségével. A nyers formát a 16. és 17. században is alkalmazták, a dohány fogyasztása többnyire vallásos szertartásokhoz kapcsolódott világszerte. Ma számos cigaretta fajtához hozzájuthatunk, különféle „tálalásban” és ízben. Ám a dohányzás számos súlyos betegség kialakulásához köthető.

dohanyzas4Az emberek hosszú ideig egyáltalán nem tartózkodtak a dohánytermékektől, a hozzá kapcsolódó veszélyeket sem ismerték. A cigarettázás a 20. században általánossá vált, ebben az időszakban kezdtek el rájönni az orvosok a szokás egészségügyi kockázatára. Számos cikk jelent meg a tüdőrák és a dohányzás összefüggéséről például. A 20. század közepétől kezdték tudatosítani az emberekben a dohányzás egészségügyi hátrányait, és jelentek meg a nyomtatott figyelmeztetések a cigarettás dobozokon.
Bár a cigaretta még mindig széles körben használt, mára különféle, biztonságosabbnak tartott változatokat is kipróbálhattak az emberek – egyikük az elektromos cigaretta (e-cigi) vagy füstmentes cigaretta. A kérdés az, valóban elég biztonságos-e ez a termék ahhoz, hogy rendszeresen használjuk? Milyen egészségügyi kockázata lehet az elektromos cigaretta használatának?

Mint azt a neve is mondja, az elektromos cigaretta elektromos eszköz, melyet ma széles körben használnak a valódi cigi kiváltására. Hőt használ, hogy a benne levő folyékony nikotint gőzzé alakítsa. Ezt lélegzi be a felhasználó. Néhány modell kinézetében is az igazi cigaretta formáját követi, mások úgy festenek, mint egy töltőtoll vagy filctoll. Pipaformájút is lehet kapni.

Az elektromos cigarettáknak három részük van.

Henger formájú készülék, melynek van egy fúvókája (vagy patronja), egy akkumulátor egysége, valamint egy fűtőteste vagy porlasztója. Ezenkívül színes LED-világítással is rendelkezik, amely világít, ha az e-cigi használatban van, növelve az élethűséget.

A fúvóka vagy patron henger alakú cső, két vége nyitott. Az egyikhez rögzítve van a porlasztó. A patron az e-cigi végén helyezkedik el, kinézetre olyan, mint a hagyományos cigaretta füstszűrője. A patron tartalmazza az aromával átitatott anyagot, melyet a porlasztó alakít ködszerű párává, gőzzé. Létezik olyan elektromos cigaretta, amelyben integrált patron van, ez egyben tartalmazza a porlasztót és a patront. Ezek használata praktikusabb, mivel ha meghibásodik esetleg egy porlasztó, máris kéznél van a másik: csak fel kell helyezni az új patront.

cigaretta4801

A porlasztó az e-cigi igen kicsi, de legfontosabb része. A porlasztó a levegő elemeiből és a patronban található, aromával átitatott anyagból képez ködszerű gőzt, párát, amikor a felhasználó a cigit megszívja. A pára, gőz kinézetre is hasonlít a hagyományos cigaretta füstre, viszont káros anyagoktól mentes – amelyek a tüdőbe kerülnének. A pára nem egy égés terméke, vagyis a hagyományos füsthöz képest semmilyen káros anyag nincs benne.

Az akkumulátor szintén igen fontos része az elektromos cigarettának. Ez az e-cigi törzse, ez vezérli az egész szerkezetet. A cigi végén – a parázs helyén – LED helyezkedik el, ez világít a szíváskor. A Led jelzi azt is, ha lemerülőben van az akkumulátor, ilyenkor ugyanis villogni kezd. Egy akkumulátor általános használat mellett 1-2 napig működik.

És végül, mivel töltik az e-cigit: ha van töltőfolyadékunk, a patronokat bármikor újra lehet tölteni. A töltőfolyadék az aroma, mellyel a patronban található anyagot átitatják. Az ízeket cserélgetni is lehet, a patron tönkremenésig használható. Egy normál patron megtöltéséhez 2-3 csepp aromára van szükség, egy integrált patron esetében nagyjából 5-6 cseppre. Nos, úgy tűnik, hogy ez a szerkezet tökéletesen helyettesíti a cigarettát, de kevésbé káros.

Mégis, mi az elektromos cigaretta hátránya?

Hiszen megvan az íz és a fizikai érzet is, mintha valóban dohányoznánk. Annak sem áll fenn a veszélye, hogy a körülöttünk levő emberek egészségét károsítjuk. Nem szolgálnak kellemetlen szaggal, és jóval kevesebb pénzt költünk rájuk, mint a valódi cigire. Mégis, arra nincs bizonyíték, hogy ez a szerkezet támogatná a dohányzásról való leszokást.

Amerikában, New York állam például azt tervezi, az e-cigi árusítását is megtiltja, mert napvilágot láttak spekulációk arról, hogy az elektromos cigarettának is lehet egészségügyi kockázata. Bár az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatósága (FDA – Food and Drug Administration) még nem végzett teljeskörű vizsgálatot a termék csoport biztonságáról, munkatársai mintákat gyűjtöttek, amelyek ellen emeltek némi minőségi kifogást. Két vezető gyártó 19 féle e-cigijét vizsgálták. Miközben bizonyos patronok nikotin tartalma jóval magasabb volt a hagyományos határnál, néhány nikotinmentes változat szintén tartalmazta ezt az anyagot.

cigaretta5

Az FDA vizsgálódásának egy másik megdöbbentő eredménye az volt, hogy ezeknek a füstmentes cigarettának a többsége dohány-specifikus nitrózamin nevű, rákkeltő anyagot tartalmazott. Egyikükben dietilén-glikolt is találtak, amely mérgező az emberre.

Bár a tanulmány nem volt teljes mértékben kidolgozott, több problémát vet fel az e-cigi használatával kapcsolatban. S míg a gyártók szerint a tanulmány nem egyértelmű, az FDA szerint komoly aggodalomra adnak okot eredményeik, különösen, mert az e-cigit széles körben használják az emberek és gyermekek, tizenévesek is kézbe veszik. A hatóság azt tervezi, behatóbban megvizsgálja ezt a kérdést és szorgalmazni fogja, hogy alaposan vizsgálják meg a különféle elektromos cigarettákat.

Az FDA-n kívül persze több szervezet is támogatja, hogy minél előbb, minél többet kell megtudni az elektromos cigaretta használatának veszélyeiről. Beleértve az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), amely meggyőző bizonyítékot sürget a termékcsoport biztonságát illetően. A WHO szerint, amíg ezt nem kapják meg, egyáltalán nem lehet ajánlani senkinek az elektromos cigaretta használatát, mint dohánypótlót és dohányzásról leszokást segítő terméket, sőt, jóváhagyásukat sem adják ezen termékek árusítására.

A szervezet szerint nagy probléma az is, hogy az e-cigi használatát illetően nincs olyan szigorú szabályozás, mint a hagyományos cigaretták esetében. Véleményük szerint ennek foglalkoznia kéne a patronok szivárgásával, de rendelkeznie kéne a használt patronok ártalmatlanításáról is. A Health Canada szerint az elektromos cigaretta nikotinmérgezést okozhat, mivel a nikotin hosszú ideig tartó belégzése összehúzódást okozhat az artériákban, megnehezítve a szív dolgát, hogy a vért szétpumpálja a testben. A nikotin túladagolás tünetei közé sorolják a magas vérnyomást, szívproblémákat, és az sem kizárt, hogy a felhasználó a stroke-ra is hajlamosabb lesz.

Egyéb tanulmányok ugyanakkor állítják, hogy az e-cigi használatával járó egészségügyi kockázatok eltörpülnek a hagyományos dohányzás mellett, és az elektromos cigaretta használata biztonságos alternatíva, ha megfelelően alkalmazzák.

Úgy tűnik, nem lehet azt mondani, hogy biztonságos az elektromos cigaretta használata, valamint hogy ajánlott az alkalmazása. De jobb megoldás lehet azok a számára, akik rendszeresen és sokat dohányoznak. Tehát, ha nem vagyunk dohányosok, szükségtelen ennek a terméknek a kipróbálása – azoknak viszont, akik kemény dohányosok, valamivel biztonságosabb alternatívát nyújthat, módjával. Semmiképpen sem kell az elektromos cigarettára is rászokni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.