Bizsereg a bugi a bőr alatt

Néhány ember teljesen meg van róla győződve, hogy a bőre alá élősködők, rovarok, vagy férgek költöztek be, még akkor is, ha a klinikai vizsgálatok az ellenkezőjét bizonyították.

A bőrgyógyászok gyakran találkoznak olyan páciensekkel, akiknek az a tévképzetük, hogy a bőrükön rovarok mászkálnak, illetve a bőrük alá élősködők fészkelték be magukat. Az orvosi vizsgálatok hiába mutatják ki minden kétséget kizáróan, hogy semmiféle parazita nem található a páciens bőre alatt, az érzés olyan valósnak tűnik, hogy a legtöbb kezelt ezt egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni. Ezt a pszichológiai jelenséget vélt, vagy képzelt parazitózisnak nevezik.

shutterstock_656163373

A kutatók több mint száz olyan pácienst vizsgáltak meg, akik arra panaszkodtak, hogy bogarak, férgek és egyéb élősködők támadták meg a bőrüket. Egyetlen eset kivételével, az összes bőrteszt kimutatta, hogy semmi jele nem volt rovarfertőzésnek. „A vizsgálatok során kizárt, hogy véletlenül nem veszünk észre egy parazitát a bőrfelszín alatt.”, mondta Dr. Mark D. Davis, a rochesteri Mayo Klinika bőrgyógyász-professzora. „A képzelt parazitózisban szenvedő páciensek esetében szinte biztosra vehetjük, hogy az alapos szövettani vizsgálatok eredménye sem változtatja meg a beteg álláspontját azzal kapcsolatban, hogy rovarfertőzése van.” – tette hozzá Dr. Davis.

A betegek gyakran olyan mértékben megszállottjává válnak a tévképzetüknek, hogy szinte semmi másra nem tudnak gondolni, sőt néhány esetben megpróbálják saját kezűleg, késsel, vagy csipesszel eltávolítani az élősködőket a bőrük alól. A tanulmányból kiderült, hogy a szövettani vizsgálatok a bőrszövetek többségénél bőrgyulladás, ekcéma, vagy fekély nyomait mutatták ki, tehát valószínűsíthető, hogy ezek a bőrbetegségek hozzájárulnak a vélt parazitózis kialakulásához. A tanulmány az Archives of Dermatology című folyóiratban jelent meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.