Beteg szem és a mögötte álló okok

Az érzékelésben legfontosabb szervünk a szemünk és egyben a legkevésbé védett is, ezért vigyáznunk kell rá. Betegségei mögött sokszor lelki okok állnak.

Félhomályos pacák a látóterünkben, zöldhályog, retinakárosodás, csak néhány azok a betegségek közül, melyek a látásunkat zavarhatják, akadályozhatnak a mindennapi teendők elvégzésében. Vajon mi áll ezek hátterében?

A látásunk az egyik legnagyobb értékünk. Több olyan szembetegség is van, amely veszélybe sodorhatja ezt. Sajnos, sokszor nem is érzékeljük az elején, hogy nagyobb baj lehet. Van, amelyik probléma csak évek múltával válik láthatóvá. Fontos lenne a szemet legalább évente egyszer megvizsgáltatni, akkor a betegségeket is idejében észrevennék és kezelni tudnák…

Ha a szem könnyezik vagy ég, emelkedik a szemben a nyomás – ez fejfájással jár – érdemes orvoshoz fordulni. Magas vérnyomás és cukorbetegség esetén különösen fontos a szemet ellenőriztetni. Sok esetben csak akkor fordulnak doktorhoz az emberek, amikor már hiába próbálják visszafordítani a szem károsodását.

Melyek a legismertebb szembetegségek?

Kötőhártya-gyulladás

Legtöbb esetben a szem külvilág felé eső kötőhártyája gyullad be –  kivörösödnek a szemek,  könnyeznek és fényre érzékenyek. Mindkét szemet irritálja a nap, a hideg, a huzat, a füst és ehhez hasonlók. Ha dörzsöljük, azzal csak rontunk a szem égésén és viszketésén. Mindenképp segítség kell, mivel krónikussá is válhat a baj, a kezeletlen kötőhártya-gyulladásból szaruhártya-gyulladás is lehet – ez igen súlyos.

szem66

Már a kezdeti panaszoknál szerezzünk be szemcseppet, ha pedig nem javulnak a tünetek, szakorvoshoz kell fordulni. Szénanáthával összefüggő panasz esetén speciális szemgyógyszer kell, akárcsak az egyéb baktériumok, vírusok okozta szemgyulladás esetén.

Szürke- és zöldhályog

Nevük ellenére nem sok mindenben hasonlítanak. A szürke hályognál elszürkül a lencse, ez annál jobban erősödik, minél idősebb az illető, és a betegség miatt egyre rosszabbul fog látni. A szemcsepp csupán átmenetileg javít a helyzeten. A szürke fátyolt okozó, zavaros szemlencsét el kell távolítani és mesterséges, új lencsét tenni a helyére. Manapság ambulánsan végzik a beavatkozást, mely segít visszaállítani a normál látást.

Ha nem kezelik, vakságot okozhat a zöldhályog, vagy más néven glaukóma. A szemnyomás megnövekedésével függ össze – a belső nyomás hosszabb időn keresztül növekszik, ezért a betegséget nem észleljük kezdetben. Károsítja viszont az érzékeny látóideget a szemben, ez okozhatja a látás jelentős romlását, de teljes elveszítését is! Gyógyszerekkel csökkenthet az emelkedő nyomás, ilyenkor kis mértékben károsodik a látóideg. Itt különösen fontos az évenkénti szemvizsgálat!

Retina-gyulladás és leválás

Leginkább baktériumok és fertőzés okozza, de allergia, sőt magas vérnyomás vagy helyi, vérellátási probléma miatt is kialakulhat. A gondot látászavar által vesszük észre, mely egyes esetekben tartós lehet – gyógyszerekkel, antibiotikumokkal ez kezelhető.

Történhet viszont retinaleválás is: a retina egy része az érhártyáról leválik, megbetegítve először az egyik, majd a másik szemet is. Sérülés, krónikus gyulladás, daganat vagy az üvegtest zsugorodása okozhatja. A retinán létrejövő rés miatt a retina és az érhártya közé nedvesség jut, emiatt a leválás. A problémát, melynek során a látászavar egyre erőteljesebb lehet, mielőbb kezelni kell, hogy ne szakadjon tovább a retina. Ezt lézeres eljárással, szem-akupunktúrával gyógyítják. Nagyobb leválásnál korlátozottá válhat a látásképesség.

szembetegseg1

A retina károsodása

Ahogyan a kor előrehaladtával a szem vékony hajszálerei elmeszesedhetnek, nem lesz a régi a vérellátás sem. A retina közepe károsodik, beszűkül a központi látótér. Ha hagyjuk a folyamatot továbbterjedni, a probléma a látómező külső részeit is eléri. Magas vérnyomással járó vesebajnál a vesék olyan retina-anyagot választanak ki, melyek érszűkítő hatásúak, ez a retinopathia spastica.

A rossz vércukorszintbeállításnál tönkremennek az erek, ez a retinopathia diabetica. A látóidegek és a retina-idegek elsorvadása, érszűkület és festékanyag-lerakódás esetén retinopathia pigmentosáról van szó. A probléma sokszor örökletes. Az előrehaladott betegség teljes vaksággal járhat. Egyes változatok megelőzhetők és kezelhetők, gyógyszerekkel, lézerrel és oxigénterápiával, de ennél a betegségnél némely esetben a beavatkozás sikeressége megjósolhatatlan.

A nem létező szúnyogok

Szintén a 40 év felettieket érinti, ha súlyos rövidlátással küzdenek. A látás elhomályosul, melynek okai az üvegtestben levő koleszterinkristályok. A tünet neve repülő szúnyog-érzékelés. Az enyhétől a komolyabb homályos látásig terjedhet, regeneráló szemcseppekkel kezelni lehet, de fontos a szemet orvossal megnézetni, mert súlyosabb szembetegség is állhat a háttérben.

Farkasvakság

Az ilyen problémával küzdő beteg rendesen lát, de amint sötétedik, látása egyre rosszabb. Ha enyhék a tünetek, sokszor csak A-vitamin hiány okozza, de jelentkezhet rövidlátóknál, a retina degenerációja vagy a látóidegek sorvadása esetén. Alapos szemvizsgálattal kezelhetőek a panaszok. Van örökletes farkasvakság is – ez nem gyógyítható, az ebben szenvedők nem tehetnek mást, mint hogy fokozottan vigyáznak sötétben.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.